Çanakkale’de kömür ‘nefes kesiyor’

TEMA Vakfı, Çanakkale’deki tehlikenin boyutunu raporla ortaya koydu. Kömürlü termik santral projeleri bittiğinde, hava kirliliğinden Biga’da nefes alamayacağız.

Yayınlanma: 09.01.2017 - 20:55
Abone Ol google-news

TEMA Vakfı, Çanakkale ve Biga Yarımadası’nda faaliyet gösteren kömürlü termik santralların insan sağlığına etkilerini araştırdı. TEMA’nın raporu, Çanakkale’de işletmede olan ve işletmeye geçecek kömürlü santralların, ciddi boyutlarda hava kirliliğine neden olacaklarını ortaya koyuyor. TEMA, Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağlarına yapılması planlanan Yenice Çırpılar Termik Santralı Projesi kararının da yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

TEMA, araştırmasında, termik santralların bölgedeki olası etkilerini açıklamak için, uzun erimli kirletici taşınımı ve etkilerini saptama modeli olan CALPUFF hava kirliliği modelleme sistemini kullandı. Santrallar, özellikle Bandırma-Çanakkale arasındaki bölge ve Ezine’deki kirlilik düzeylerini etkileyecek. Bu bölgelerde, santrallardan kaynaklanan emisyonlar hava kirliliğini yüzde 50- 150 arasında artırabilecek.

Çanakkale, tarım alanları ve tarımsal üretim açısından Türkiye’nin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Agonya Ovası’nın Amerika ve Avrupa’ya ihraç ürünü olan Yenice kapya biberi, hayvan besi yemi olan mısır bölgede önemli bir gelir ve geçim kaynağı. Çiftçi Kayıt Sistemi verilerine göre, şehirde kayıtlı çiftçi sayısının 22 bin 809 olduğuna dikkat çekilen raporda, kayıtlı tarım arazisinin ise yaklaşık 220 bin futbol sahası yani yaklaşık 165 bin hektar büyüklüğünde olduğu anımsatıldı. Kömürlü termik santralların tarım alanlarına vereceği zararın binlerce insanın hayatını doğrudan etkileyeceği vurgulandı. Raporda, Yenice için de çağrı yapıldı: “Türkiye’de linyit yakıtlı termik santrallardan salınan kükürt dioksit, PM (Partikül madde), ağır metal ve radyoaktivitenin insan sağlığına etkileri yapılan bilimsel araştırmalarla tespit edildi. Çanakkale bölgesindeki mevcut santralların yanı sıra Çırpılar termik santralı da felç, akciğer kanseri, kalp ve solunum yolu hastalıklarında artış ile çocuk ölümleri dahil erken ölümlere neden olabilir. Çırpılar termik santralı yapımı kararını gözden geçirmesi gerekiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler