Kirlilikten kurtuluş umudu... Termik santral girişimlerine karşı umut ışığı

Termik santrale karşı insan zincirinin ardından Aliağa'da yapılmak istenen ilk projelerden olan ENKA termik santralinin ÇED izni, uzun süren mahkeme sürecinin sonunda iptal edildi. Karar, diğer termik santral girişimlerine karşı da umut ışığı oldu.

Yayınlanma: 22.01.2017 - 14:46
Abone Ol google-news

 

İzmirlilerin, dört bir yandan gelen duyarlı yurttaşlarla birlikte oluşturduğu insan zinciriyle yapımına engel olduğu termik santralın ardından Aliağa bölgesinde izin verilen ilk termik santrallarden ENKA'nın girişimi yargıdan döndü.

Uzun süren hukuk mücadelesinin ardından İzmir 2. İdare Mahkemesi, ENKA Termik Santralı'nın ÇED'ini iptal etti. Mahkeme kararında, “Tesiste en küçük bir dikkatsizlik çevrenin geri dönülemeyecek tahribine sebep olacaktır” denildi.


Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) tarafından yürütülen hukuksal süreç sonundaki zafer, çevrecilerde “temkinli sevinç” yarattı. Kararı değerlendiren davacılardan ve EGEÇEP avukatlarından Arif Ali Cangı, şunları söyledi:

“Bu dava son derece önemli. Çünkü 1989,1990 yılındaki termik santral kurma denemesini İzmirliler Konak'tan Gencelli'ye elele tutuşarak iptal ettirdikten sonra, Aliağa'da ilk termik santral kurma girişimine karşı açılan davalardan birisi. Önce üretim lisansının iptali için dava açtık. Danıştay İdari Dava daireleri Genel Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı üzerine yönetmelikte değişiklik yapılarak önce ÇED, sonra lisans düzenlemesi getirildi, daha önce lisans almışlar içinse geçiş hükümleri uygulandı. Bu ÇED de o geçiş hükümlerinden yararlanılarak üstünkörü yapıldı. Nitekim mahkeme kararı ile bu üstünkörülük kanıtlanmış durumda. Diğer yandan Aliağa ve yöresi kirletici tesisler yönünden kapasitesini aşmış vaziyette, yeni bir kirletici faaliyete izin verilmesi bölgeyi ölüme terk etmek anlamına gelir. Bu karar ile bir yandan bir kez daha Aliağa'da termik santral yapılmasının çevre hukukuna aykırı olduğu kanıtlanmış oldu, diğer yandan Aliağa ve bölgenin yaşamını korumak için çabalayan yaşam savucularının EGEÇEP gibi yaşam savunucu örgütlerin olduğunu gösterdi. Şu bilinsin ki, Aliağa'yı, Ege Bölgesi'nin Türkiye'yi, dünyayı birilerinin kâr hırsına bırakmayacağız, yaşamı savunmak için direnmeye devam edeceğiz. ENKA termik tamam, sıra bölgede aynı denemeleri yapan İzdemir ve Socar termiklerde.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler