İşte Türkiye'nin il il hava kirliliği raporu

Türkiye'nin 2016 yılı il il hava kirliliği raporu açıklandı. Muş, Ağrı Doğubeyazıt, Iğdır, Tekirdağ ve Kayseri'de sınır 5, Ankara'da 3, İstanbul ve İzmir'de ise 2 kat aşıldı.

Yayınlanma: 10.04.2017 - 15:37
Abone Ol google-news

Türk Toraks Derneği Antalya'da yapılan 20. Yıllık Kongresi'nin kapanışındaki basın toplantısında hava kirliliği, sarin gazı, asbest ve kentsel dönüşümün sağlığa etkisi, astım, tütün kontrolü gibi birçok konuda bilgi verildi.


Türk Toraks Derneği (TTD) Hava Kirliliği Görev Grubundan Doç. Dr. Haluk Çalışır, "Türkiye'de hava kirliliği ölçümü yapan istasyonların 2016'daki sonuçlarını ortaya koyan araştırmada, partikül madde kirliliği açısından Muş, Ağrı Doğubeyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet istasyonlarında, DSÖ'nün izin verdiği üst sınırın 5 kat üzerinde kirlilik tespit edildi." dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) hava kirliliğini "görünmez katil" olarak tanımladığını, her yıl 7 milyondan fazla kişinin bunun yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Çalışır, "DSÖ verilerine göre, akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36'sı, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35'i, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34'ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24'ünün sorumlusunun hava kirliliği olduğunu anlatan Çalışır, Türkiye'de uzun yıllardır hava kirliliği sorunu bulunduğunu belirtti.

NEFES ALINACAK YERLER BİRKAÇ TANE KALDI

Kongreda, Türkiye'de hava kirliliğinin yaşanmadığı, nefes alınabilecek yerler sadece Tunceli, Artvin, Biga (Çanakkale) ve Doğankent (Adana) açıklandı.

Çalışlar, hava kirliliği raporunu şöyle özetledi
1. PM10 düzeyleri açısından Türkiye genelinde hava kirliliği sorunu tüm ciddiyetiyle 2016 yılında da devam etmektedir.
2. PM10’dan daha ölümcül sağlık sorunlarına yol açan PM2.5 ölçümü Türkiye genelinde istisnai örnekler dışında yapılmamaktadır.
3. 2016 yılında Türkiye genelinde pekçok istasyonda 2015 yılına kıyasla kirlilik oranlarında artış yaşanmıştır.
4. Termik santral yapımının planlandığı Bursa, Hatay, Mersin, Adana ve Zonguldak illerinde halen hava kirliliği ciddi bir sorundur ve yapılması planlanan santrallerin bu sorunu ağırlaştıracağı öngörülmelidir.
5. Sadece İstanbul’da 150.000 kişi, hava kirliliğine bağlı gelişen bir hastalık nedeniyle sağlık kurumuna başvurmuş ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerine göre bu kişiler için 9 milyon TL kaynak sarfedilmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler