Rize'de HES'e karşı çıkan köylüler yargılanıyor

İkizdere'de HES protestosuna katılan 39 köylünün "görevden alıkoyma" ve "özel mülkiyetin ihlal" gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşması başladı. CHP milletvekilleri Melda Onur ve Candan Yüceer, Rize Adliyesine gelerek köylülere destek verdi

Yayınlanma: 05.06.2014 - 13:48
Abone Ol google-news

İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli köyünde hidroelektrik santral (HES) yapılmasını çeşitli eylemlerle protesto eden 39 köylünün "görevden alıkoyma" ile "özel mülkiyetin ihlali" gerekçesiyle yargılanmasına başlandı.

Rize Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, 39 köylü ve avukatları ile HES firmasının avukatları katıldı. CHP milletvekilleri Melda Onur ve Candan Yüceer ile MHP İl Başkanı Cem Kazmaz ise Rize Adliyesi önüne gelerek köylülere destek verdi.

Yüceer, mahkeme öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 Haziran'ın Dünya Çevre Günü olduğunu anımsatarak, "Çevrenin, doğanın, havanın, derelerin ne kadar önemli olduğuna dikkati çekeceğimiz, anlam yükleyeceğimiz bir gün ama bugün maalesef adliye önündeyiz. 'Toprağımız, taşımız, derelerimiz, maden suyumuz, havamız bizim için önemli' diyen Şimşirli köylülerimizin yargılandığı bir gün. Bugüne anlam yükleyeceğimize tam tersine doğayı koruyanlar bugün yargılanıyor. Dünyada da tek örneğidir" dedi.

Çok kötü bir sürecin yaşandığını, mala zarar verme, hakaret gibi çeşitli nedenlerle 39 Şimşirli köylüsünün yargılandığını ifade eden Yüceer, şunları söyledi:

"Yargının adaletli, hakkaniyetli olacağına güveniyorum. Devletin, hükumetin, sorumluların artık suçluyu bırakıp mağdurları korumasını istiyorum. Bugün burada yargılanan köylülerin tek yaptığı, doğasına, toprağına, suyuna sahip çıkması, başka bir şey yapmadılar. Derelerin akması, toprağın kirlenmemesi için uğraştılar. Gelinen noktada su sadece gelir kaynağı, enerji kaynağı olarak görülüp, suyun aynı zamanda bir yaşam kaynağı olduğunu unutuyor iktidar."

Milletvekili Onur ise köylülere yapılan suçlamaların, aşina olunan suçlamalar olduğunu savunarak, "Köylülere işe engel oldukları için dava açılmış. Peki bunca işi olan insan ne yapacak? Tarlası, bahçesi, suyu, onların yaşam alanı ne olacak? Bu tür davalarda hak yerini bulacaktır. Tortum'da olduğu gibi köylülerimiz beraat edecek, firmalar ceza görecektir" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından, 39 köylünün Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlandı.

İkizdere'nin Şimşirli köyünde özel bir firmanın yapacağı HES'e karşı çıkan köylüler ve kendilerine destek grup, ağustos ayında köyde bir araya gelerek Rize-Erzurum kara yolu kenarındaki HES şantiyesi yakınına kadar yürümüş, kara yolunu yaklaşık 2 saat trafiğe kapatarak HES'i protesto etmişti. HES firması yetkililerinin şikayeti üzerine eyleme katılan köylüler hakkında dava açılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon