Tarihe dinamit

Baraj sularının altında kalacak Hasankeyf’e son darbeyi ‘tehlike oluşturan’ kayaların patlatılarak yıkılması vuruyor.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 20:26
Abone Ol google-news

12 bin yıllık Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında kalenin iki tarafındaki vadilerde bulunan mağaralara dolgu yapılırken, “tehlike arz eden kayalar” düşürülüyor. Çalışmaların tahrihi tahrip ettiğini, ilçeyi toz duman altında bıraktığını söyleyen bölge sakinleri ise uygulanan yönteme tepki gösteriyor.

Patlamalar durmuyor

Kayaların inidirilmesiyle oluşan toz ve duman, ilçe sakinlerini önemli oranda etkilerken, esnaf kalede yapılan yıkımdan kendileri ve turistlerin etkilendiğini söyledi. Esnaf Ömer Güzel, “Tehlike arz ettiği belirtilen kayaların düşürülmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Kayaların düşürülme biçimi özelikle vatandaşı çok rahatsız ediyor. Büyük bir ses ve gürültü oluşuyor. Ayrıca ilçeyi tamamıyla toz duman altında bırakıyor. Bizler geceleri ilçe olarak damda tahtalarda uyuyoruz. Sabah kalktığımız yataklarımız toz duman altında kalıyor. Daha sonra kayalar böyle düşürülmüyordu. Küçük parçaları yıkarak toz duman kaldırmadan yıkıldı. Ama bu yıl çok sesli düşürüldüğünden dolayı hem bizi tedirgin ve rahatsız ediyor. Bu çalışmalar yapılırken Hasankeyfli vatandaşları da düşünülmesi gerekir. Patlama seslerinden dolayı hassas olan mağaralar etkileniyor” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ferhat Demir de dinamitle patlatma yapıldığına dair hem video olduğunu hem de görgü tanıkları ile görüştüklerini söyledi. Demir, “O kayalar orada binlerce yıldır duruyor. Yaptıkları sadece tahribat. Amaçları ne, niye indiriyorlar? Bunu anlamamız gerekiyor. Eski fotoları da inceleyeceğiz. Ancak gözlemlediğimiz alttaki mağaralar, şarap mahzenleri yıkımdan tahribat görmüş. Mağaraların önü kapanmış. Kayalar risk teşkil ediyorsa uygun yöntemlerle olması gerekiyordu. En azından çelik fileler çekilip alttaki şeylere zara verilmemesi gerekiyordu. Gelişigüzel bir yıkım yapılması uygun değil” dedi.

Jeoloji Mühendisi Murat Altın da “Dinamitle patlatma olmuş, Bunun teknikleri var. Mekanik olarak patlatmadan da yapılabilir. Aşağıdaki şaraplık, kilise gibi yapıların zarar görmemesi için mutlaka önlem alınması lazımdı” dedi. Batman Valisi Ahmet Deniz ise sosyal medya hesabından dün yaptığı açıklamada, “Hasankeyf’te tehlike arz eden kayaların kaldırılması esnasında dinamit kullanılması kesinlikle söz konusu değildir” demişti.

ARAŞTIRMA YAPACAKLARINA YIKIYORLAR

Diyarbakır ve Batman Barosu’ndan bir heyet Hasankeyf’teki yıkım ile ilgili gözlem ve tespitlerde bulunmak üzere ilçeye gitti. Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, “Hasankeyf insanlık medeniyetine büyük bir mirastır. 12 bin yıllık bir geçmişi var. 50 yıl ömrü olacak bir baraj için 12 bin yıllık tarihi yok etmeye hakkınız yok” dedi. Özmen, “Hasankeyf’te sadece dinamitlerle uçurulan yerler değil onun dışında 400 höyük bulunmaktadır. Her bir höyükte bir tarih, bir geçmiş var. Devlet o höyüklerde araştırma yapacağına patlayıcılarla tarihi tahrip ediyor ve sulara gömülmek isteniyor” dedi.

MECLİS’E TAŞINDI

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hasankeyf’teki yıkımla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Tanrıkulu soru önergesinde “Kayaların düşürüldüğü yerlerde kilise kalıntıları ve eski kayadan yapılmış şaraplıklar bulunduğu, düşen kaya parçalarının kilise kalıntılarına ve şaraplıklara geri dönüşü olmayan zararlar verdiği iddiası doğru ise, bu zararın tanzimi kimlerden ve nasıl karşılanacaktır?” diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler