‘Bodrum Kalesi inşaat sahası değil’

Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin yıkılarak yeni düzenlemelerin yapılmasını öngören projeye arkeologlar, mimarlar, tarihçiler ve Bodrumlular tepki gösterdi

Yayınlanma: 16.08.2017 - 20:38
Abone Ol google-news

Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin yıkılarak yeni düzenlemelerin yapılmasını öngören proje; arkeolog, tarihçi ve Bodrumluların tepkisine neden oldu. Bodrumlu mimarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ‘Muğla Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir Tanzim ve Mühendislik Projesi’ kapsamında sergi salonları ve binaların yıkılarak yeniden düzenlemeye gidilecek olmasına tepki gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları tarafından onaylandı.

Ortakent-Yahşi Mahallesi’ndeki Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği’nde dün düzenlenen basın toplantısında Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa, 1’inci derece Arkeolojik Sit Alanı’nda yapılacak yeni projenin 700 yıllık tarihe dönülemeyecek şekilde büyük zarar vereceğini vurgulayarak, şöyle dedi:

“Bu projenin uygulanmaya başlaması demek Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni ve tarihi yok etmek demektir. Bu nedenle konuyu acil olarak yargıya taşıyarak projenin iptal edilmesini isteyeceğiz. Bu proje yapılırken Bodrum’daki hiçbir arkeolog, mimar ve STK’nin görüşü alınmadığı gibi yeni yapılacak projede tarih açıkça talan edilecektir. Dolayısıyla ülke turizmi ve Bodrum kenti geri dönülmez bir kayba uğrayacaktır. Bu proje, müze alanlarının arttırılmasına yönelik hazırlanmış ise, Bodrum Kalesi bir inşaat sahası değildir. Bodrum’un müze ihtiyacı başlı başına ele alınmalı ve buna uygun bir alan üzerinde planlanmalıdır.”

Arkeolog Ayşe Temiz ise burada başlayacak kazı ve temel çalışmalarında çok sayıda eserin zarar göreceğini savundu. Temiz, şöyle konuştu:

“Bu proje şu anda sergilenmekte olan tüm eserlerin yerlerinden oynatılması ile hem yüzeyde hemde yüzeyin altında bulunan binlerce yıllık tarihe büyük zarar verecektir. Bir arkeolog olarak bu projenin nasıl onaylandığına hâlâ inanamıyorum, yargının bu projeyi ‘koruma değil talan projesi olduğuna ve hiçbir kamu yararı olmadığını’ tespit ederek iptal edeceğine inanıyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler