Akyaka ‘sakin’lik arıyor

Yeşili, mavisi ve sessizliğiyle ünlü belde sakinleri eski günlerini özlüyor.

Yayınlanma: 30.08.2017 - 20:29
Abone Ol google-news

Gökova’nın koynunda, sırtını Sakartepe’ye yaslamış, Ağa Han mimarlık ödülü sahibi Nail Çakırhan evleriyle tanınan Akyaka, eski “sakin” günlerini arıyor. Yeşili, mavisi ve sessizliği nedeniyle yıllardır buraya dinlenmeye, huzur bulmaya gelen turistler, yöreden elini ayağını çoktan çekmiş. Yerlerini ise, sadece tüketmek isteyenler almış. Kaz ve ördeklerin özgürce dolaştıkları Kadın Azmağı kıyılarında, fahiş fiyat uygulayan “beach clublar”, kafeler yer alıyor. Öyle ki, içinde sadece 4 küçük köftenin yer aldığı yarım ekmek, 14 liradan satılıyor. Çeyrek ekmek isteyenler ise daha şanssız. İçinde sadece 2 köftecik bulunuyor. Yıllardır müdavimlerinin azmağı özgürce izlediği ahşap köprü de, güvenlik gerekçesiyle tel örgülerle kapatılmış. Tel örgüler üzerinde asma kilitler dikkat çekiyor.

İsyan ettirdi

Hızlı değişim, Akyaka’da yıllardır sürdürülebilir turizm için uğraşanları da isyan ettiriyor. Bunlardan biri, Nail Çakırhan’ın, İlhan Selçuk’un, Oktay Akbal’ın, Halet Çambel’in ve daha nice değerin yanı başındaki isim, işadamı ve turizmci Hamdi Yücel Gürsoy. Gürsoy, Akyaka’nın kimliğinden hızla uzaklaştığını vurgulayarak, beldede yaşayanlara “Akyaka’ya sahip çıkma” çağrısı yapıyor. Geçen günlerde limana kadar eşiyle yaptığı yürüyüşte gördüklerine inanamadığını, şu sözlerle anlatıyor:

“Akşam plaj kumlarının üzerine işletmeler sandalyelerini, masalarını koymuş. Baktım bir masada gençler ayçekirdeği çitliyor, kabuklarını yerlere atıyor. Gittim hemen yanlarına, uyardım. ‘Amca bunlar doğadan geldi, doğaya gidiyorlar’ karşılığını verdiler. Hemen ileride bir gürültüyle irkildik. Dondurmacıymış, çana vuruyormuş. Az ötesinde tuvaletlerin kokusundan durulmuyor. Limanda da nereden geldikleri bilinmeyen onlarca tur teknesinden çığırtkanlık yapılıyor. Çok değil, birkaç yıl öncesine kadar böyle bir manzara yoktu. Akyaka hızla elden gidiyor. Bu sadece benim değil, burada yaşayan, ‘değişimden’ rahatsız olan herkesin sorunu. İlgililere sesimizi duyurmalıyız. Herkes elini taşın altına koymalı.” Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka, 2011 yılında “sakin şehir” (cittaslow) ağına kabul edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler