3 derecelik felaketler zinciri... 2085 yılında 5 milyar kişi susuz

İsveç'te biri Türkiyeli üç akademisyenin hazırladığı iklim mültecileri konulu raporda, 2085 yılında sıcaklığın 2-3 derece artmasıyla birlikte, 5 milyar 315 milyon kişinin su kıtlığı yaşayacağı kaydedildi.

Yayınlanma: 23.11.2017 - 20:22
Abone Ol google-news

İsveç’te biri Türk üç akademisyenin hazırladığı iklim mültecileri konulu raporda, 2085 yılında sıcaklığın 2-3 derece artmasıyla, en iyi ihtimale göre 463 milyon, en kötü ihtimalli senaryoya göre 5 milyar 315 milyon kişinin su kıtlığı yaşayacağı kaydedildi. Uppsala Sverige Landbruks Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan ve çevre iletişimi ve çatışmaları alanında uzmanlaşma çalışmaları sürdüren Emine Karakitapoğlu’nun İsveçli iki akademisyenle hazırladıkları raporun ikinci bölümünde, ürkütücü tahminler açıklandı.

Küresel iklim değişikliğine bağlı gelişen felaketler nedeniyle 2050 yılı itibarıyla 200 milyon kişinin ülkesini terk etmek zorunda kalacağı öngörülen Stokholm merkezli düşünce kuruluşu FORES bünyesinde hazırlanan raporda, Utrech Üniversitesi’nden Prof. Frank Bierman ve Wageningen Üniversitesi’nden Yrd. Prof. Ingrid Boas’ın 2080 - 2085 yıllarına yönelik bu konulardaki bilimsel araştırmaları ve tahminlerine de yer verildi.

Türkiye de var

Kuraklık ve su baskınlarına ilişkin tahminlerde, 14 Afrika ülkesinin şu anda su kıtlığı yaşadığı vurgulandı. Afrika’da bu rakamın 2030’a kadar 24’e yükselmesi bekleniyor. Himalayalar’daki buzulların erimesi nedeniyle milyonların risk altında olduğu belirtilen raporda, Güney Amerika’daki buzul erimesinin de 2050’ye kadar 40 milyon kişi için su baskınına sebep olacağı vurgulandı.

Türkiye’yi de içine alan Batı Asya ülkelerinde en iyi ihtimalde 95 milyon, en kötü ihtimalde 492 milyonluk nüfus su kıtlığı tehlikesi altında.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler