66 milyon yıllık yumurta fosili

Çin’de bulunan 215 yumurta teruzor isimli uçan sürüngene ait.

Yayınlanma: 03.12.2017 - 21:08
Abone Ol google-news

Çin’de bilim insanları, 66 milyon yıl önce nesli tükenen bir hayvana ait 215 yumurta buldu. Teruzor (pterosaur) isimli bir tür uçabilen sürüngene ait 215 yumurtanın 16’sında halen embriyo kalıntıları bulunduğu belirtildi.

Dünyada şu ana kadar yalnızca bir düzine teruzor yumurtası bulunmuştu. Bilim insanları, eski fosil kalıntılarının yıllar geçtikçe düzleştiğini ve incelenmelerinin zorlaştığını fakat Çin’de ortaya çıkarılan yumurtaların tamamen ezilmediğini ve 16’sının içinde halen embriyo kalıntısı bulunduğunu söyledi. Leicester Üniversitesi palebiyoloğu David Unwin, bu tarz keşiflerde genellikle çok az madde elde edildiği için fosillerin üzerinde araştırma yapmanın çok zor olduğunu söylerken “Gerçekten çok değerli bir fosil bulduğunuzda, üzerinde çalışma yapmak çok zor, çünkü bulduğunuz fosil çok eşsiz oluyor. Şu an elimizde üzerinde çalışma yapabilmek için birçok yumurta bulunuyor” diye konuştu. Teruzorların uçmayı öğrenmeden önce yerde avlanıp büyümüş olabileceklerini söyleyen Güney Kaliforniya Üniversitesi paleontologu Michael Habib, “Kanatlardaki kemik gelişimi, bacaklardaki kemik gelişimine oranla az olsa da kanatlardaki kemikler vücudun çoğu kısmına göre oldukça kuvvetli” dedi.

 

Los Angeles Doğal Tarih Müzesi paleontoloğu Luis Chiappe, bu keşfin yalnızca buzdağının görünen kısmı olduğunu ve yapılacak çalışmalarla 66 milyon yıl önce nesli tükenen uçan sürüngenler hakkında birçok bilginin yüzeye çıkacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler