Yeşil bitti, bırakın deniz mavi kalsın

Ayvalık’ta denizden demir çıkarmaya karşı bilimsel görüş paylaşıldı.

Yayınlanma: 18.12.2017 - 22:35
Abone Ol google-news

Ayvalık’ın Altınova beldesi denizi açıklarından maden cevheri çıkarılmak istenmesiyle ilgili uzmanlar, kirlilik uyarısı yaptı. Söz konusu projeden, Sarımsaklı Tabiat Parkı ve Ayvalık sulak alanlarının yanı sıra, bölgedeki yerleşimlerin de olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi. Orhan Kandemir Dersan Madencilik Şirketi tarafından, Altınova açıklarındaki yaklaşık 1600 hektarlık deniz alanında, demir cevheri çıkarılması için ÇED süreci başlatılmıştı. Kamuoyunda “Dağlar, ovalar bitti. Yağma sırası denize geldi” tepkisine neden olan girişimle ilgili eylem süreci başlatılmıştı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen de, Bilgi Edinme Yasası kapsamında maden cevheri çıkarılmasıyla ilgili Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne başvurdu.

Fakültenin Temel Bilimler Bölüm Başkanlığı akademisyenleri Doç. Dr. Mehmet Aksu ve Doç. Dr. Göknur Şişman Aydın tarafından verilen yanıtta ise çarpıcı uyarılarda bulunuldu.

İki tarama gemisiyle yapılacak çalışma kapsamında, deniz tabanı kumunun jet pompalarıyla emileceği, maden cevheri arandıktan sonra ise yeniden denize verilmesinin öngörüldüğü anımsatıldı. Sudaki canlıların bu süreçte yaşama şansı bulamayacaklarına dikkat çekildi.

Öte yandan proje tanıtım dosyasında, mevcut flora ve fauna bilgisinin yer almaması nedeniyle, deniz ekosistemindeki zararın belirlenemeyeceği vurgulandı. Bölge sularının kirlenmesiyle besin zincirinde kalıcı hasar oluşacağı, bulanık sularda yavru ve ergin balıkların yüzme yeteneklerini yitirecekleri belirtildi. Denizde, karadan farklı olarak çevresel etkilerin daha hızlı yayıldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Bu nedenle söz konusu proje, dalga ve akıntı hareketleriyle çok daha geniş bir alanı olumsuz etkileyecektir. Sarmısaklı Tabiat Parkı ve Ayvalık Sulak Alanları da önerilen projeden etkilenmesi mümkün alanlardır. Altınova Mahallesi’ndeki yazlık site ve evler de olumsuz olarak etkilenecektir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler