‘Bu kadar otopark şirketi zarara uğratır'

KİPTAŞ'a imar artışı yetmedi, otoparkı da iptal ettirdi.

Yayınlanma: 11.01.2018 - 23:22
Abone Ol google-news

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, satın aldıktan sonra, yapılaşma iznini 12 kata çıkardığı arazilerde, şimdi de otoparka itiraz etti. KİPTAŞ, İBB Meclisi’ne gelen itirazda, imar planlarında daire başına zorunlu otoparkların şirketi zarara uğratacağını belirterek, bazı plan notlarının iptalini istedi. İBB tarafından projenin 6-8 kat olacağının belirtilmesine karşın, 12 katın korunması da dikkat çekti. Plan notu CHP’li Meclis üyelerinin ret oyuna karşın AKPli Meclis üyelerinin oylarıyla iptal edildi. KİPTAŞ’ın istediği gibi “otopark ihtiyacı parsel bünyesinde karşılanmadan uygulama yapılamaz” plan notu ilavesi yapıldı.

Kat çelişkisi

Silivri’de, KİPTAŞ’ın satın aldığı 173 bin metrekarelik araziye geçen aylarda 12 kat inşaat izni verilmişti. İBB Planlama Müdürlüğü bile karara itiraz etmişti. Müdürlük, belediyeye “bölgede en fazla 6 kat” sınırı var diye uyarıda bulunmuştu. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da bölgede tarım yapıldığını belirterek karara itiraz etmişti. Ardından gazetemize yazılı açıklama yapan İBB, KİPTAŞ’ın burada kâr amacı gütmeksizin dar gelirli yurttaşlara konut yapacağını belirterek alana 12 katlı binalar değil, projenin 6-8 kat olarak planlandığını belirtmişti.

‘Zarar olur’

İBB Meclisi’ne dün gelen KİPTAŞ’ın itirazında ‘75-150 m2 arası her daireye 2 otopark yapılması öngörülmüş olup bu durum alanda yapmayı düşündüğümüz Sosyal Konut projesi fikrini sıkıntıya sokacak bir maliyet unsuru ortaya çıkarmıştır’ ifadelerine yer verildi. İtiraza özetle şöyle devam edildi:

“Bahse konu parsel üzerinde 1656 adet (yaklaşık 83 m2 brüt alanlı) daire yapmayı planlamaktayız. Tadilen getirilen otopark şartına göre 3312 adet otopark yapılması gerekmekte olup, bu da 99,360 m2 bir otopark alanına tekabül etmektedir. Plan gereği yapılacak terklerden sonra kalan imar parseli 58,630 m2 olup, bu alan üzerinde bu kadar açık otopark yapma imkânı bulunamamaktadır. Ancak parselin tamamına yakın bir alanda iki kat kapalı otopark yapılması halinde bu şart yerine getirilebilir gözükmekte ancak bu durumda ortaya çıkan maliyet yükünden dolayı bu alanda yapılacak Sosyal Konut projesinin fizibilitesini yitirecek duruma düşürmekte olup şirketimizi zarara uğratacağı aşikârdır. Söz konusu tadilen onaylanan plan notunda belirtilen 75-150 m2 arasındaki her daireye iki otopark yapılması şartının iptali hususunda gereğinin yapılmasını arz ederiz.’’

Tartışma yarattı

İtirazın kabul edilmesi mecliste tartışmalara neden oldu. CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ KİPTAŞ’a tepki gösterdi. AKP’li Meclis üyesi Rıfat Kutlu da KİPTAŞ’ın oraya dar gelirli ailelerin kullanımı için ev yapıldığını ve 150 ile 180 bin TL bandında evlerin satılacağını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler