Sinop'ta 'halksız' ÇED toplantısı... Protesto edenlere AKP'lilerden linç girişimi

Sinop'ta Nükleer Santral Projesi için düzenlenen ÇED Halkın Katılım Toplantısı'na Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP'li milletvekilleri ve yurttaşlaralınmadı. Salona doldurulan AKP'liler, toplantıyı protesto eden aktivistlere küfür etti, linç girişiminde bulundu. Toplantıyı protesto eden iki aktivist gözaltına alındı. İçeri alınmadığı gerekçesiyle Valilik önüne yürüyen Sinoplular ise polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı. Valilik önündeki polis müdahalesinde bir yurttaş gözaltına alındı.

Yayınlanma: 06.02.2018 - 09:35
Abone Ol google-news

<video:920689>

Sinop’un en güzel doğal alanlarından biri olan İnceburun’da, Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi planlanıyor. Ormanlık arazi üzerine inşa edilmek istenen santral için geçen haftalarda harekete geçildi. Bölge sakinleri Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlayan proje için şimdiden 400 binden fazla ağaç kesildiğini söylüyor. Bugün Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli toplantı salonunda yapılanyapılan ve yarım saat süren ÇED Halkın Katılım Toplantısı'na katılmak isteyen bölge halkı 'salonun dolu' olduğu gerekçesiyle içeri alınmadı.

AKP'LİLERİN LİNÇ GİRİŞİMİ KAMERADA - VİDEO

<video:920983>

Çadır yasak nükleer serbest

Akkuyu’nun Türk ortağı kim olacak?

Sabahın erken saatlerinde toplantıya katılmak üzere yola çıkan yurttaşlar oluşturulan polis kontrol noktalarından 3 kez GBT sorgulaması yapılarak geçirildi. Toplantının yapılacağı alana gelen Sinopluları polis ve TOMA karşıladı. 

SİNOPLUYA YER YOK, AKP'LİLERE VAR

Toplantının yapılacağı salona Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP milletvekilleri Ali Şeker ve Orhan Sarıbal ve yurttaşlar 'salon dolu' denilerek içeri alınmazken dışarıdan otobüslerle taşınan AKP'lilerle dolduruldu. Toplantıya katılan AKP'liler "Milli Enerjiye EVET" dövizi taşıdı. Gazetecilerin de içeri alınmadığı toplantıyı içeride protesto eden aktivistler AKP'lilerin linç girişimine, küfür ve hakaretlerine maruz kaldı. Linç girişimine maruz kalan ativistlerden Ali Dizdaroğlu ile Engin Tınmaz gözaltına alındı. Fotoğrafçı ve aktivist Volkan Atılgan ile Umut Evans ise uzaklaştırıldı.

"BU CENNETİN YERİNE CEHENNEMİ YERLEŞTİRMENİN ANLAMI YOK"

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül "Beni de içeri almadılar. Ben bu kentin belediye başkanıyım. İçeri alınmayan bütün insanlara ben kefilim. Ne olurdu bu insanları içeri alsalardı. Niye korkuyoruz konuşmaktan. Yapılan bu toplantı sadece göstermelik bir şeydir. Bu cennetin yerine cehennemi yerleştirmenin anlamı yok. Yazıktır" dedi.

"Sinop Çernobil olmayacak", "Nükleere inat yaşasın hayat" sloganlarıyla toplantı salonunun dışında bekleyen yurttaşlar, nükleer santralin Sinop için bir felaket anlamına geldiğini vurguladı. 

"TOPLANTININ MEŞRUİYETİNİN OLMADIĞI KANITLANDI"

Toplantı salonun dışarıdan otobüslerle taşınan AKP kadroları tarafından doldurulduğuna dikkat çeken Volkan Atılgan, "Otelde ücretsiz kahvaltı servisi de yaptılar AKP'lilere. Toplantı salonunda AKP'liler dışında üç beş kişi vardık. Gazetecilerin içeri alınmasına da izin verilmedi. Toplantı "Sinop halkı hoş geldiniz" diyerek açılınca, biz de "Burada halk yok" diyerek tepki gösterdik. Toplantı planlanan saatten önce bitirildi. İki arkadaşımız gözaltına alındı. AKP'lilerin küfür ve hakretlerine maruz kaldık" dedi. Atılgan, yapılan toplantının meşruiyetinin olmadığının kanıtlanmış olduğunu vurguladı.

AKP'liler toplantıya katıldıklarını bu fotoğrafla duyurdu.




VALİLİK ÖNÜNDE POLİS MÜDAHALESİ

Kısa süren toplantının ardından içeri alınmayan Sinoplular, Sinop Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Grup, Sakarya Caddesi'ndeki polis barikatını aşıp valilik binasının önüne kadar geldi. Valiliğe ve savcılığa şikâyet dilekçesi vermek isteyen gruptakiler, valilik binasına girmek istedi. Bunün üzerine polisle eylemciler arasında arbede yaşandı. Polis, grubu, cop ve biber gazı ile müdahale ederek dağıttı.Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyesi bir kişi polis müdahalesinde gözaltına alındı. Çok sayıda yurttaş biber gazından etkilendi. Olay sonrasında CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Valisi Hasan İpek ile görüşmek üzere makamına çıktı. Grup adına temsilciler de şikâyet dilekçelerini valiliğe ve savcılığa verdi.Gözaltına alınan aktivistler daha sonra serbest bırakıldı.



 



 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler