Bakanlık: AVM'de hayvan yaşar

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara’da, Nata Vega AVM’de birçok yaban hayvanının camekân bölmelerde sergilenmesiyle ilgili soru önergesine skandal bir yanıt verdi. Bakanlık cam kafeslerin hayvanat bahçesi olarak ruhsatlandırıldığını belirtip “Mevzuata aykırı durum yok” dedi.

Yayınlanma: 09.02.2018 - 22:14
Abone Ol google-news

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Mamak’ta, Nata Vega AVM’nin 2. katındaki Aqua Vega Akvaryum adlı işletmede birçok yaban hayvanının camekân bölmelerde sergilenmesiyle ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakanlık, söz konusu cam kafeslerin bulunduğu katın hayvanat bahçesi olduğunu bildirdi: “Aqua Vega Hayvanat Bahçesi’nin 10 Nisan 2012 tarihinde Bakanlığın 9. Bölge Müdürlüğü’nce ruhsatlandırılmış olup işletmenin ruhsat süresi 23 Kasım 2022 yılına kadardır.”

Mevzuata aykırı değil

Bakanlıktan gelen yazıda, hayvanat bahçesinin A grubu olarak ruhsatlandırıldığı, içinde 75 türden 1.673 birey olduğu, en son 20 Kasım 2017’de denetlendiği belirtilerek, “Denetimde mevzuata aykırı bir durum tespit edilmemiştir. Bulunan türlerin yasal yollardan elde edildiğini gösterir evraklar kayıtlarda mevcuttur” denildi. AVM’nin internet sitesinde ise hayvanat bahçesi ibaresi yer almıyor. Yalnızca sergilenen deniz canlılarıyla ilgili bilgiler yer alıyor. Telefon açınca da Akvaryum’a aktarılıyorsunuz. Akvaryum yetkilisinin telefonda verdiği bilgiye göre, yaban hayvanları hâlâ AVM’de sergileniyor. HDP Ağrı milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, önergesine verilen yanıtı şöyle değerlendirdi: “Gelen yanıt, pek çok açıdan ilginç bir örnek oluşturuyor. Söz konusu işletme, hayvanat bahçeleri ile ilgili Yönetmelikte sıralanan koşullar göz önünde bulundurulduğunda ‘ev ve süs hayvanı’ bulunduran işletmeler kapsamında olmasına karşın, Bakanlık işletmenin hayvanat bahçesi olduğunu ve ilgili yönetmelikteki koşulları karşıladığını iddia etmiştir. Buna göre ilgili işletme, Serval kedisini bir camekânda sergileyerek, Yönetmelikteki ifade ile ‘yabani hayvanların doğal yaşam ortamındaki yaşam koşullarını’ koruma altına almış mı oluyor? Hükümet hayvanıyla, insanıyla, doğasıyla yaşamı bizzat istila etmeye, bu istilaya hamilik yapmaya devam ediyor.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler