Bize çay kahve değil yeşil lazım

Roma Parkı’nın bitişiğindeki işletmenin yürütmesi durduruldu, çevreciler eyleme geldi.

Yayınlanma: 25.03.2018 - 23:31
Abone Ol google-news

Beyoğlu Kent Savunması üyeleri Cihangir’deki Roma Parkı’nın bitişiğinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Tesisi’nin inşaat ruhsatı ve mimari projesinin yürütmesinin durdurulmasının ardından tesisi sembolik olarak mühürlemek istedi. Polisin izin vermediği çevreciler, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 5. Dava Dairesi’nin kararının uygulanmasını istedi, mühürleri polis barikatına asarak İBB’yi göreve çağırdı. Grup adına konuşan Deniz Özgür “Tüm yurttaşlara sesleniyoruz. Buradaki çaylar da kahveler de hukuksuz. Siz de burada kahve veya çay içerek bu suça ortak olmayın” dedi.

Ellerinde mahkeme kararı ve temsili mühürlerle tesis önüne gelen aktivistlere polis engel oldu. Tesisin önüne barikat kuran polis sadece basın açıklamasına izin verileceğini söyledi. Aktivistler de temsili olarak polis barikatlarına mühürlü kâğıtları astı. Beyoğlu Kent Savunması’ndan Deniz Özgür grup adına yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Cihangir Sosyal Tesisleri şu anda inşaat ve imar izni olmadan inşa edilmiş bir yapıdır ve iskânı olmaksızın hizmet vermektedir. Yapı ruhsatının hukuka aykırı olduğu mahkeme kararı ile tespit edilen bir tesise işletme ruhsatı verilmesi düşünülemez. Taleplerimize karşın İBB’nin duyarsız tavrı devam etti. Bu nedenle İBB’nin mühürleme görevini, sembolik olarak biz yerine getireceğiz. Cihangir’de daha fazla binaya değil, daha fazla yeşil alana ihtiyaç vardır. Parklar, yeşil alanlar hepimizindir, parklarımız işgal edilemez.”

Bizim sosyal tesise htiyacımız yok’

Eylemin ardından aktivistler ve bölge sakinleri Roma Bostanı’na geçerek yazlık fideleri sebze yataklarına ekti. Roma Bostanı İnsanları’ndan Sevil Baştürk “Mahkeme kararlarına rağmen burada sosyal tesis yaptılar. Parkı işgal ettiler. Yarın öbürgün bostan da tehdit altında. Bizim sosyal tesise ihtiyacımız yok. Bin metrekarede neler yaptığımızı 4 senedir göstermeye çalışıyoruz. Buradan çıkan ürünlerle sokaktaki çocuklara yemekler yaptık. Bu yoldan geçen herkes buranın ürünlerini alabilir. Buradaki fideleri görüyorsunuz. Bizi rahat bırakırlarsa 5 yıl sonra burada bir gıda ormanı olacak” dedi. Yedikule Bostanları’nda bostancılık yapan Özkan Öktel de desteğe gelerek bölge sakinlerine sebze ekmeyi öğretti.

NE OLMUŞTU? 

Beyoğlu Kent Savunması üyeleri, Cihangir Roma Parkı bitişiğinde inşa edilen sosyal tesise karşı ruhsat, proje ve planın yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açmıştı. Beyoğlu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı açılan dava, İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bunun üzerine semt sakinleri karara itiraz ederek İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi’ne başvurdu. İtiraz başvurusunu değerlendiren mahkeme, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin “yürütmenin durdurulması isteminin reddine” ilişkin kararının kaldırılmasına 15 Şubat 2018’de oybirliği ile karar verdi. Kararın ardından projenin durdurulması talebi kabul edildi. Bunun üzerine bir araya gelen aktivistler, hizmete açılmış olan İBB Sosyal Tesisi’nin kapatılmasını talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler