Etiler ihalesi KİPTAŞ’A

Etiler Polis Okulu arazisi, 2 milyar 660 milyon TL karşılığında KİPTAŞ’a verildi. İhaleyi protesto eden CHP, ‘İstanbul’a ihanete devam ediyorlar. Hesap verecekler’ dedi.

Yayınlanma: 04.04.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ İstanbul’un en değerli bölgesindeki Etiler Polis Meslek Yüksekokulu’nun arazisini 2 milyar 660 milyon TL bedelle aldı. Bu rakamın yüzde 52.20’si İBB’ye kalacak. Okul arazisinin satılmasını protesto eden CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, “Bu yaptıklarınızın hesabını 2019’da önce sandıkta, sonra yargıda vereceksiniz” dedi. CHP alanın kent parkı olması için defalarca talepte bulunmuştu. İmara açılan araziye şu an rezidans, AVM ve otel yapılabiliyor. 100 bin metrekare inşaat yapılabilen arazide yükseklik sınırı da serbest bırakılmıştı. 10 Aralık 2014’te Bakanlar Kurulu kararıyla İstanbul Etiler Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve bunlara bağlı 12 şube müdürlüğü kapatılmıştı. Beşiktaş Rumelihisarı mahallesinde bulunan 31 bin 885 metrekarelik arazi üzerinde yer alan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu’nun da içerisinde bulunduğu bölge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Afet Riski Altındaki Alanlar statüsüne alınmıştı. Ardından okul Çatalca’ya taşınarak arazisi, polis lojmanı yapılması karşılığında İBB’ye devredilmişti. Bedeli yaklaşık 430 milyon TL olarak belirlenen arazinin imar planı şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. Arazi için 2.5 emsal inşaat izni verilirken yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat hakkı tanınmış oldu.

Söz konusu alan için yükseklik ise serbest bırakıldı. Yeni imar planlarına göre alışveriş merkezi, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verildi. İBB tarafından arazi dün hasılat paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkarıldı. Bedeli 1 milyar 356 milyon 600 bin lira olarak belirlenen ihaleye CHP İBB Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever’in verdiği bilgilere göre Kiptaş, Gür Yapı-Cengiz İş Ortaklığı, YDA İnşaat ve Kalyon İnşaat olmak üzere 4 firma katıldı. KİPTAŞ ihaleyi 2 milyar 660 milyon lira bedelle kazandı. Bu rakamdan İBB’nin alacağı pay ise 1 milyar 388 milyon lira.

'İhanete devam ediyorlar'

CHP İstanbul İl Başkanlığı Saraçhane’de bulunan İBB binası önüne gelerek ihaleyi protesto etti. CHP’liler “Kamu varlıklarını satarak değil, üreterek yönetim” ve “Fabrika satarak değil, üreterek yönetim” yazılı dövizler taşıdı. Eyleme CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP’li Belediye başkanları, CHP’li ilçe başkanları ve İBB meclis üyeleri de katıldı. Kaftancıoğlu, “‘İstanbul’a ihanet ettik’ diyenlerin ihanete nasıl devam ettiklerini göstermek, hakkımız olanı savunmak, İstanbul halkına olan sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere toplandık” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın araziye ilişkin imar planlarını değiştirmesini yargıya taşıdıklarını anımsatan Kaftancıoğlu “Bilirkişi raporu lehimize çıktı. Mahkemenin imar değişikliğini iptal etmesini önlemek için Bakanlar Kurulu kararı ile Etiler’deki arazi riskli alan ilan edildi. Şimdi bu riskli araziye devasa binalar dikilecek. 2019’da bu yaptıklarınızın hesabını önce sandıkta sonra da yargıda vereceksiniz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler