CHP’li vekillerden TBMM’de ‘Nükleere Hayır’ açıklaması

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Milletvekilleri Mehmet Tüm, Ali Şeker, Hüseyin Çamak, Mersin Akkuyu’da temeli atılan nükleer santral projesine karşı Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına CHP’li Ali Akyıldız ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu da katılarak destek verdi.

Yayınlanma: 05.04.2018 - 10:13
Abone Ol google-news

<video:953919>

CHP Balıkesir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Sözcüsü Mehmet Tüm, basın toplantısında şunları söyledi:

 “AKP Genel Başkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in katıldığı törenle dün Mersin’de Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atıldı. Erdoğan açılışta, nükleer santralin gelişmişliğin göstergesi olduğunu ifade etti. Şu an gelişmiş ülkelerin tamamında nükleer enerjinin yerini yenilebilir enerjinin aldığını biliyoruz. Dünyada Çin dışında neredeyse tüm ülkeler, nükleer enerjiyi bırakmanın yollarını aramaktadır. Almanya 2022 yılına kadar nükleer santralleri kapatacağını ilan etti. Fransa, birkaç yıl içerisinde elektrik üretiminde nükleerin payını %74'ten %50'ye çekmeyi planlıyor. Güney Kore, santral yapabilen birkaç ülkeden biri olmasına rağmen nükleerden çıkış kararı aldı. Tüm gelişmiş ülkelerde doğa dostu enerji türleri tercih ediliyor. Bizde ise nükleer santral doğa dostu, ucuz enerji kaynağı, istihdam kapısı olarak topluma anlatılıyor. AKP topluma yalan söylüyor”

 ‘Türkiye de bu santralle bir deney tahtasına dönüşecektir’

 “Nükleer enerji ne doğa dostudur, ne ucuzdur, ne de kalıcı istihdam kapısıdır. AKP nükleer santrali ucuz enerji diye anlatıyor. AKP’nin ucuz diye anlattığı şey, nükleer enerji değil; insan hayatı ve doğa yaşamıdır. Santralle birlikte enerji üretimi 4,5 kat daha pahalı olacaktır. Elimizde rakamlar var: Rüzgâr enerjisinin maliyeti 3,48 cent, Güneş enerjisinin maliyet 6,99 cent iken, nükleer enerjinin maliyeti ise 12,35 cent kw/saattir. Nükleer enerji, rüzgar enerjisinden tam 3,5 kat daha pahalıdır. Biz, yenilenebilir enerjiden bin kat daha tehlikeli ve üstelik 20 yıl alım garantili bir nükleer enerji santrali kuruyoruz! Üstelik bu santralde Rus şirketi daha önce hiç denenmemiş bir reaktör kullanacaktır. Türkiye de bu durumda bir deney tahtasına dönüşecektir.”

 ‘Rusya’ya güvenerek, hamdolsun diyerek nükleer felaketler önlenemiyor’

 “Türkiye’de Çernobil benzeri bir felaketin yaşanmayacağının garantisi var mıdır? Rusya’ya güvenerek, dualar ederek, hamdolsun diyerek ne yazık ki bu felaketler önlenemiyor. ‘Fıtrat’ diyerek kapattığınız kazalar, büyük felaketler olarak tarihe geçiyor. Biz, CHP olarak, kalkınmaya, gelişmeye karşı değiliz. Biz, ülkemizin dışa bağımlı hale getirilmesine karşıyız. Biz, nükleer enerjiyle deney tahtasına dönüştürülmesine karşıyız. Yenilebilir enerji Türkiye için en önemli ve en gerekli alternatiftir. Bizden %40 daha az güneş alan Almanya, bizden 46 kat daha fazla güneş enerjisi üretiyor. Bunu biz de yapabiliriz. Temiz ve yenilebilir enerji Türkiye’nin tüm ihtiyacını karşılayacak güçtedir. Eğer gelişmiş bir ülke olmak istiyorsanız, kalkınmayı doğaya rağmen değil, doğayla birlikte yapmak zorundasınız.”

 ‘Rusya bu santralle, uçak düşürme olayının intikamını almaktadır’

 “Rusya bu santralle, uçak düşürme olayının intikamını almaktadır. Rusya, daha pahalı, daha tehlikeli bir şekilde ülkemizin ve doğamızın en güzel yerlerinden birine nükleer santral inşa etmektedir. Doğamız uluslararası şirketler tarafından yok edilmektedir. Japonya’nın bile nükleer sızıntıdan mağdur olduğunu biliyoruz. Ülkemizde henüz kurumsal bir nükleer mühendisliği bile yoktur. İktidarın tekrar oturup bunu bin kere düşünmesi gerekir.”

 ‘Nükleer felaketin telafisi ve geriye dönüşü asla yoktur’

 “Dün Meclis’te Sinoplular çok açık bir şekilde ‘nükleer öldürür, biz yaşamak istiyoruz’ dediler. Aynı şekilde Mersin’de de halkımız, nükleer santrale karşı yoğun şekilde eylemler yapıyor. Cumhurbaşkanı, halkın nükleer santrale karşı olduğunu çok iyi bildiği için Akkuyu santralinin temelini Mersin’de değil; Ankara’da, Saray’da atıyor. Halka rağmen, güya halk için bu santralin yapıldığını söylüyorlar, ancak AKP’nin derdi halk değil, koltuk ve ranttır. Biz, CHP olarak, nükleer konusunda ‘biz uyarmıştık’ demek istemiyoruz. Nükleer felakettir, felaketin telafisi yoktur, bundan bir an önce vazgeçiniz diyoruz.”

 ‘Dış siyasetin bıraktığı tahribatı ödemek için geleceğimizi riske atıyorlar’

 CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise konuya ilişkin, rüzgar enerji santralinin nükleer santrallere göre üç buçuk kat daha az maliyetinin olduğunu belirterek “Santralin açılmasından çok, kapatılması büyük bir maliyettir. 20 yıl sonra Ruslar elektriği satmaktan biz de almaktan vazgeçsek bile o nükleer santral bir çöp olarak orada tehdit olacak ve 50-60 milyar dolar versek bile belki o santrali kapatamayacağız. Uluslararası ilişkilerde yaptıkları tahribatı ödemek için geleceğimizi riske atıyorlar.” dedi.

 ‘Nükleer enerji olmadan elektrik tüketimini karşılamak mümkün’

 CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ise, “En ucuz enerji en tasarruf edilen enerjidir. Şu anda 40 bin megawatt tüketimimiz var. Nükleer olmadan yalnız rüzgardan 78 bin megawatt üretim yapmamız mümkün. Akkuyu’nun yanıbaşında Türkiye’nin en büyük çimento fabrikası var. Rusya’dan son birkaç aydır beton bloklar getiriliyor. Bu bloklarda nükleer atık mı getiriliyor?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler