Bu köye arılar bile izinle girer

Taş ocağı tehdidiyle karşı karşıya olan Soğucaklılar, köylerinin doğa harikası bir köşe olduğuna dikkat çekiyor.

Yayınlanma: 05.04.2018 - 23:14
Abone Ol google-news

Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı, doğa harikası Istranca Ormanları’nın içindeki Soğucak Köyü yakınlarına yapılması planlanan kalker ocağı ısrarı sürüyor. Soğucak Muhtarı Rami Beler bölgede ardıç ağaçlarının ve su kaynaklarının olduğuna dikkat çekerek “Kalker ocağı bölgemize zarar verir. Su kaynaklarımız kirlenir. Köy halkı olarak istemiyoruz” dedi. Projenin halkın katılım toplantısı 10 Nisan’da gerçekleşecek.

‘Orman ekosistemini bozar’

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Soğucak Köyü’nde özel bir şirket tarafından 24 hektarlık alana açılmak istenen kalker ocağına ilişkin “Çevresel Etki Değrlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verdi. Soğucak Köyü Muhtarı Rami Beler karara karşı dava açarak ocak açılmak istenen bölgenin köyün su kaynaklarına, arıcılık faaliyetlerine, hayvancılık, mantar ve aromatik bilgi toplayıcılığı gibi geçim kaynaklarına zarar vereceğini belirtti. Beler orman ekosistemi ve yeraltı sularının da zarar göreceğine dikkat çekerek yaban hayatının da olumsuz etkileneceğini ifade etti. Edirne İdare Mahkemesi de bunun üzerine “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

‘Tehdit sürüyor’

Şirket bu defa ÇED süreci için bakanlığa başvurdu. “Kalker Ocakları ve Kırma-Eleme Tesisi” projesinin “Halkın Katılımı Toplantısı” 10 Nisan’da Soğucak Köyü Kahvehanesi’nde saat 09.30’da gerçekleşecek. Bölge sakinleri köylerine sahip çıkmak için seferber oldu. Gazetemize konuşan Soğucak Muhtarı Beler bölgeye ilişkin tehditlere karşı davalar açtıklarını ve davaları kazanmalarına karşın tehditlerin sürdüğünü belirtti. Beler, “Çok güzel bir köyümüz var. Su kaynakları var. Buradan geçiyor sular ve Ergene’ye ulaşıyor. Burası öyle bir köy ki başka tür bir arının getirilmesi bile yasak. Taşocağına karşıyız. Dinamitler su kaynaklarına zarar verecek ve kirletecek. Üstelik köyümüz Ergene Havzası’nda kalıyor” dedi. Beler 10 Nisan’da köylülerle birlikte toplantıya katılarak itirazlarını ileteceklerini söyledi.

‘Hayatlar çalınıyor’

Kırklareli Kent Konseyi ve Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem de şöyle konuştu: “Bekledikçe ormanlarda dinamitler patlıyor. Sular kirleniyor. Orman ve su varlığımız azalıyor. Geçmişten bize kalanı miras olarak görüp, yok etmeye devam. Miras değil de, gelecek nesillerin emaneti olduğunu anlarsak ve emanete ihanet etmekten vazgeçersek, işte o zaman geleceğe bırakacağımız onların yaşamları ve hayatlarıdır. Gelecek nesillerin yaşam alanlarını yok etmeye hakkımız yok. Onlar bunu hak etmiyor. Bugün ÇED raporları ile hak gördüklerimiz, aslında yarınlardan çaldıklarımızdır. Çalınan gelecek nesillerin hayatlarıdır. Istrancaların ve Kırklareli’nin geleceği doğasıdır, denizidir, turizmdir, eğitimdir. Nüfusun 7 katı turist gelmesi de bunun göstergesidir. Yetkililere bir kez daha düşünün demiyoruz. Çünkü siz düşünürken kalanlar da yok olacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler