Lahanayı sevenler kazandı

Bölge sakinleri ve Kuzey Ormanları savunucuları, Sakarya Kaynarca’da, Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz ormanı olarak bilinen Acarlar Longozu’nun yanı başında, tarım arazileri üzerine kurulması planlanan Doğu Marmara Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) durdurdu.

Yayınlanma: 06.04.2018 - 20:57
Abone Ol google-news

Bölge sakinleri ve Kuzey Ormanları savunucuları, Sakarya Kaynarca’da, Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz ormanı olarak bilinen Acarlar Longozu’nun yanı başında, tarım arazileri üzerine kurulması planlanan Doğu Marmara Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) durdurdu. Yaşam savunucuları yarın “lahana aşkına” diyerek buluşacak ve kararı kutlayacak. Bölge sakini Nazif Korkmaz 4 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini belirterek “Lahanayı özgürleştireceğiz. Bu karar bizim için umut oldu” dedi.

Dava açmışlardı

Sakarya’nın Kaynarca ilçesi Güven Köyü sakinleri köylerinin yakınına yapılması planlanan OSB’nin tarım topraklarını etkileyeceği gerekçesiyle OSB için alınan “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu” kararının iptali için dava açmıştı. Sakarya 2. İdare Mahkemesi, 19 Şubat’ta oybirliğiyle kararı iptal etti.

Projeye ilişkin tarım ve hayvancılık bakımından yeterli inceleme yapılmadığını belirten mahkeme “OSB’nin kurulmasıyla tarımsal arazi miktarında azalmayla beraber üretim miktarında da azalmaların olacağı ve yöre insanının bundan olumsuz etkileneceğine” dikkat çekti.

Kutlayacaklar...

Mahkeme kararında “mevcut tecrübeler dikkate alındığında tam bir korumanın sağlanmasının çok zor olduğu ve dolayısıyla çevre arazisinin de belirli ölçüde olumsuz yönde etkileneceği” vurgulandı. Köylüler kazandıkları hukuk zaferini kendilerine destek veren Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri ve yurttaşların katılımıyla yarın kutlayacak. Köylüler Kitler Hasanbey Köy sapağı üç yol ayrımında saat 12.00’de buluşarak önce traktörlerle organize sanayi bölgesi kurulmak istenen alanı gezecek sonra ise piknik yapacak.

‘Köylüler ilk kez birleşti’

Gazetemize konuşan bölge sakini Nazif Korkmaz, OSB kurulmak istenen bölgenin kuş uçuşu Acarlar Longozu’na 15 kilometre olduğu ve bölgenin longoz ile bütünlük sağladığını belirterek özetle şu ifadeleri kullandı: “Bu karar Kuzey Ormanları’nın devamı olan Sakarya Kandıra bölgesine bir umut oldu. İlk defa insanlar birleşti. Köylülerin yeniden üretime başlaması örgütlenme eğilimleri açısından da olumlu bir karar. Köylüler birleşerek mücade etti. Yerlilerin topraklarını alırız ve onları kovarız diye düşünenlere bunu yaptırmayacağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler