İflas eden İnanlar İnşaat'tan büyük usulsüzlük: Kredi oyunuyla mağdurlar şirket borcuna ortak edildi

Türkiye'de inşaat sektöründe yıllardır faaliyet gösteren İnanlar İnşaat'ın iflası büyük ses getirdi. İflasın açıklanmasının ardından şirket tarafından yapılan birçok usulsüzlük ortaya çıktı ve mağdurlar tarafından hukuki süreç başlatıldı.

Yayınlanma: 21.04.2018 - 18:04
Abone Ol google-news
Türkiye'nin büyük inşaat firmalarından olan ve 53 yıldır bu sektörde 220 projeyi hayata geçiren İnanlar İnşaat iflas etti. Şirketin sahibi Serdar İnan iflasını Twitter hesabından duyurduktan sonra yurtdışına kaçtığı iddia edildi.
 
Şirketin iflasından sonra ise asıl usulsüzlük ortaya çıktı. İnanlar İnşaat’tan daire satın alan ancak tapularını alamayan yurttaşlar yargıya başvurdu. Tahmini olarak 500 mağdur, yargı süreciyle evlerinin tapularını almaya çalışıyor.
 
Bir kısım mağdurun hukuk mücadelesini yürüten Avukat Mahmut Omurtak, "İnanlar İnşaat şirketinin  hemen hemen hiç kimseye  daire tapusunu vermedi. Öncelikli  mücadelemiz tapu hakkını almak. Bu mümkün olmaz ise  maddi zararın karşılanmaya çalışılacağız. Her mağdur aynı  haklara sahip değil, banka kredisiyle ödeme yapanların haklarını almakta  kısmen daha şanslıyız. Bankaların kredi  miktarı ile sorumlu olarak  bir kısım maddi zararı karşılamak zorunda kalacak. Kısmen ya da tamamen peşin ödeme  yapan ama dairelerini teslim almayanların ise  daire ve  zararlarının karşılığı  olan alacaklarını almakta zorluk çekecekler. Maddi alacakların muhtemelen iflas masası ya da  kayyım  oluşturularak yürütülecek bir operasyon sonucu  alınmaya çalışılacak,  yarım kalan inşaat ya da sadece arsa düzeyindeki projelerden daire almak için şirkete gidenlerin  de ancak  tasfiye prosedürü  sonucunda  bir kısım zararlarının karşılanabilecek" dedi.
 
Avukat Omurtak, birçok mağdurun da 2 yıldır ikamet ettikleri dairelerin bile tapularını alamadığını ve alım bedeli çoktan ödenmiş olan birçok dairenin de şirket tarafından iş ve özel menfaatleri için bankalarda kredi aracı olarak kullandığını ifade etti.
 
MAĞDURLAR ŞİRKET BORCUNA ORTAK EDİLDİ
 
Büyük bir usulsüzlük de İstanbul Sarıyer'e bağlı Uskumruköy'deki lüks site projesinde yapıldı. Sitede evlerini teslim aldıktan sonra tapularını almak isteyen daire sahipleri, 'konut kredisi' yerine kendilerine 'proje kredisi' kullandırıldığını öğrendi. Böylece kredi yoluyla ev sahibi olan mağdurlar şirketin borcuna ortak edilmiş oldu. Onlarca mağdurun tapularının üzerine milyonlarca TL'lik ipotek ve haciz konulduğunu öğrenildi. Bu konu hakkında da hukuki mücadele başlatıldı.
 
İFLASINI TWİTTER'DAN DUYURMUŞTU
 
İnanlar Şirket sahibi Serdar İnan iflasını geçtiğimiz hafta Twitter hesabı üzerinden yaptığı yazılı basın açıklamasıyla duyurmuştu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan FETÖ soruşturmasına dahil edildiğine ve bu süreçte gözaltına alınıp bırakıldığına değinen İnan, şirketinin iflasını serbest bırakılmasına rağmen iddianamesinin yazılmadığı için hakkındaki suçlamalardan aklanamamasına dayandırdı.İnan'ın bu mesajı yayınladıktan sonra yurtdışına kaçtığı iddia edildi.
 
İnanlar İnşaat'ın iflasının duyurulduğu metin şöyle: 
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler