Loç Vadisi’nin çilesi bitmiyor

‘Sarı yazmalı’ köylülerin direnişi ve Danıştay kararıyla kurtarılan Kastamonu’daki Loç Vadisi’nin başı dertten kurtulmuyor. HES Projesi yargıya takılan Orya İnşaat’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. “Yeni ÇED raporu da mahkeme tarafından iptal edilen raporun aynısı” diyen bölge haklı, yeniden yargıya başvurmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 27.04.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

‘Sarı yazmalı’ köylülerin direnişiyle ve Danıştay kararıyla kurtarılan Loç Vadisi’nin başı dertten kurtulmuyor. HES projesi yargıya takılan Orya İnşaat, 2016 yılında Loç Vadisi’ni terk etmek zorunda kalmıştı. Şirket, 28 Şubat’ta, yeni bir raporla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştu. Bakanlık geçen günlerde proje hakkında “ÇED Olumlu” kararı verdi. LOÇ Vadisi halkı mücadeleye devam edeceklerini ve dava açacaklarını söylüyor. ÇED raporunda, 7 bin 763 ağaç kesildiği belirtilmiş, daha ne kadar ağaç kesileceğine ilişkin de net bir rakam verilmemişti.

Şirket, ÇED raporunda proje alanını, Küre Dağları Milli Parkı’ndan yalnızca 245 metre uzağa çektiğini belirtmişti. Raporda, 7 bin 763 ağaç kesildiğinin belirtilmesi ve daha ne kadar ağaç kesileceğine ilişkin net bir rakam verilmemesi dikkat çekmişti. HES çalışmaları sırasında patlatma yöntemi de kullanılacak. Proje için 758 bin 792 metrekare orman alanının kiralandığı ifade edildi. Alanda çınar, karaçam, meşe, karaağaç, sarıçam ve kayın ağacı gibi çeşitler bulunuyor.

Şirketin Devrekani Çayı üzerine yapmak istediği HES projesi için hazırlanan ÇED raporu 16 Şubat’ta kesin olarak kabul edildi. Bakanlık proje hakkında “ÇED olumlu” kararını ise 17 Nisan’da verdi. Raporda proje alanının Küre Dağları Milli Parkı dışında ancak tampon bölge içerisinde kaldığı ifade edildi. Raporda ağaç kesimine ilişkin “Göl alanı içerisinde su altında kalacak ağaçlar, oldukları yere göre farklı şekillerde tıraşlanarak temizlenecek. Zaruri durumlarda ağaç kesimi yapılacak. Ağaç kesimi minimum seviyelerde tutulacak. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü görüşüne göre 200- 300 adet ağacın kesilmesi gerekeceği tahmin edilmektedir. Kesilecek ağaçlar çay yatağına yakın alanlarda genç koru meşçerelerinde bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı. Bölge sakinlerinden Aytekin Kaya “Yeni ÇED raporu da mahkeme tarafından iptal edilen raporun aynısı. Biz bu karara da dava açacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler