Caretta Caretta yuvalarını gönüllüler koruyor

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Carettaların Kemer'in Göynük sahilindeki yuvalarını korumak için çalışma başlattı.

Yayınlanma: 21.07.2014 - 13:40
Abone Ol google-news

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için korunmaya alınan Caretta carettalar, dünyadaki en önemli üreme alanı olan Türkiye'deki Akdeniz sahillerine yumurta bırakmaya başladı. Kemer'de Göynük Sahili kumsalına gece çıkan Caretta carettalar, yumurtalarını açtıkları çukura bırakıyor. Yumurtalarının üzerine kumla kapatan deniz kaplumbağaları, tekrar denize dönüyor. Göynük sahilinde bulunan çevreciler ise yuvaları kumsala piknik yapmaya gelen vatandaşlardan korumak için gece gündüz nöbet tutuyor.

CARETTALARIN SESİ OLACAĞIZ

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu) Sözcüsü Hediye Gündüz, Göynük sahilindeki kumsalda 2012'de 9 yuva bulunduğunu, yuvaların korunması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antalya Valiliğine dilekçe gönderdiklerini söyledi. Göynük sahiline henüz üreme alanı olması için tescil belgesi verilmediğini kaydeden Gündüz, yuvaları koruma almaya çalıştıklarını vurguladı. Yuvaların etrafını çitle kapattıklarını belirten Gündüz, "Kaplumbağalar 3 yıldır buraya yumurta bırakıyor. Bölge tescil edilene kadar caretta carettaların sesi ve dili olacağız" dedi.

YUVALAR HER GECE GÖZETLENİYOR
 
A Platformu Göynük Temsilcisi Meriç Çankaya da her gece nöbetleşe yuvaları gözetlediklerini söyledi. Bu yıl şu ana kadar 2 yuva belirlediklerini ifade eden Çankaya, "İlk yıl yani 2012'de 9 yuva tespit edebilmiştik. Geçen yıl ise sadece 3 yuva tespit ettik. Bu yıl henüz iki yuva tespit edildi. Her gece burada nöbetleşe yuvaları gözetliyoruz. Yaklaşık 2 ay sonra, yavrular çıkmaya başlayacak ve denize uğurlayacağız" diye konuştu.

İNCELEME İÇİN BÖLGEYE GİDİLECEK

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ise Göynük sahilinin caretta carettaların üreme alanı olarak tescillenmesi gerektiğini söyledi. Bölgeyi takip ettiklerini anlatan Gökoğlu, "İki yuva oluştuğunu biliyoruz. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelecek haberi bekliyoruz. Bize oraya yumurta bırakıp bırakılmadığı soruldu. Geldik ve Caretta carettaların yumurta bıraktıklarını tespit ettik. Her ay iki defa inceleme için sahile gidiyoruz. Göynük sahilinin tescillenip tescillenmeyeceğini bilemeyiz ama esasında canlıların yaşama alanlarının korunması lazım" dedi.

Çevreciler, caretta caretta yuvalarını korumaya aldı-VİDEO



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler