‘İstanbul atık suya muhtaç’

ÇMO Su ve Atıksu Komisyonu Başkanı Selahattin Beyaz da Sakarya’nın bile Sakarya Nehri’nden gelen suyu kullanmadığını vurgulayarak “Su kirli olduğu için dağlardan getiriyorlar. Temiz olsa kendileri kullanır. İstanbul komşu kentlerin atıksuyuna muhtaç” dedi.

Yayınlanma: 22.07.2014 - 23:38
Abone Ol google-news

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), İstanbullulara susuzluk ve kanser uyarısı yaptı. Kentte baş gösteren su sorunuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen ÇMO İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, kentin yaklaşık 60 günlük suyu kaldığını belirterek şebekeye verilen suyun yüzde 30’unun vatandaşa ulaşamadan iletim hatlarındaki kaçaknedeniyle kaybolduğunu ifade etti. 2071’e kadar İstanbul’un sigortası olarak gösterilen Melen’in su sorununu çözemeyeceği ortaya çıkınca Sakarya’dan Melen’e su verilmeye başlandığını vurgulayan Akçelik, “Melen Çayı üzerinde Düzce Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi ile eski ve yeni çöp döküm alanları suyu kirletiyor. Melen’den alınan su İstanbul’daki içme suyu arıtma tesislerinde arıtılıyor. Ancak bu arıtma

tesisleri organik madde, azot, fosfor, ağır metal gibi kirlilikleri gidermek üzere tasarlanıp işletilmediğinden bu kirleticilerin suda kalma ihtimali yüksektir” dedi.

Akçelik, Ankara, Eskişehir, Sakarya ve 824 km. boyunca nehir kenarında bulunan ilçelerin atık sularının arıtılarak, kimi ilçeler ve organize sanayi tesislerinin de arıtmadan doğrudan Sakarya Nehri’ne verildiğine dikkat çekerek İSKİ’nin evsel, endüstriyel ve tarım kaynaklı kirleticilere maruz kalmış bu suları çekerek İstanbul’a verdiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler