‘Artık balık yenmez’

‘Sanayi atıklarını denize bırakmak Ergene’yi temizler, Marmara’yı öldürür’

Yayınlanma: 18.05.2018 - 18:59
Abone Ol google-news

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Ergene Nehri’nde yaşanan kirliliğin önlenmesi için TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’nda çözüm önerisi olarak, sanayi atıklarının arıtılıp 20 km’lik bir hatla taşınarak Marmara Denizi’ne bırakılmasının önerilmesine tepki gösterdi. Eşkinat, “Ergene’nin karası Marmara’ya çalınacak.

Bu proje gerçekleşirse Marmara Denizi için bir felaket olur. Artık Marmara’dan balık yenmez” dedi. İSKİ’nin kanalizasyon atıklarını Marmara Denizi’nin derin noktalarına boşaltan hatlarında çatlaklar olduğu ve bunun hem denizde hem kentte çevre kirliliğine sebep olduğu iddiasını dün gündeme taşımıştık. Haberimizin ardından konuya ilişkin açıklama yapan Eşkinat, sanayi atıklarının Marmara Denizi’ne bırakılması istenen rapordaki çözüm önerisine karşı başta tüm Trakya halkı olmak üzere bütün ülkenin çevre STK’lerinin ve aktivistlerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Eşkinat şunları söyledi: “Yapılmak istenen Ergene’nin kirletici unsurlarının toplanarak Marmara Denizi’ne basılma işlemidir. Sonucunda Ergene temizlenecek, aynı oranda Marmara kirlenecektir. Bu işlem karikatürlerdeki pisliğin halının altına süpürmesi eylemidir. Göz boyamadır. Arıtma yerine yaygın olarak uygulanan ve hiç bir arıtma gereği duyulmayan ‘difüzörlü boru’ sisteminde beklenenin aksine kirlenme çok daha geniş bir alana dağılacaktır. Bu sebeple derine yapılacak deşarj sadece göz boyamadan ileri gidemeyecek ancak Marmara Denizi’ni karaya bulayacaktır. Marmara Denizi’nin ölümüne sebep olacak Ergene projesi acilen çöpe atılmalı, Ergene’nin temizliği için bilimin ışığında, akılcı projeler uygulanmalıdır.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler