Cezaevi kaynıyor

Ümraniye T Tipi Cezaevi’nde bir mahkûm 28 gündür açlık grevinde, bir mahkûm sinir krizi geçirdi ve parmaklarını kırdı. 30 mahkûm toplu eyleme geçmeye hazırlanıyor.

Yayınlanma: 20.09.2014 - 23:01
Abone Ol google-news

Ümraniye T Tipi Cezaevi’ndeki koşulları protesto amacıyla tek kişilik hücresinde 4 haftadır açlık grevinde olan Ferdi Hendekci’nin açlık grevini sonlandırması için cezaevi yönetiminden baskı gördüğü iddia edildi. Hendekci’nin 80 kilodan 70 kiloya kadar indiği, tansiyonunun ve nabzının düştüğü, cezaevine doktorun gelerek mahkûmu sağlık kontrolünden geçirdiği, koğuşun havalandırmasının yetersiz olduğu yönünde rapor tuttuğu belirtildi.

Hendekci ile birlikte 4 tutuklunun ailesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdi; Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na da mektup gönderdi.

 

‘Baskı yapıldı’ iddiası

Ümraniye T Tipi Cezaevi’nde tek kişilik hücrelerde kalan 30’un üzerinde adli tutuklu, bir süre önce gazetemize gönderdiği mektupta, cezaevindeki koğuşlarda havalandırmanın yetersiz olduğunu, telefon görüşmelerinde keyfi kısıtlamaların yapıldığını anlatmıştı. Hendekci’nin babası, bu haberin gazetemizde yer almasının ardından, cezaevi yönetiminin oğlu ile görüştüğünü ve açlık grevinden çıkması yönünde baskı yaptığını iddia ederek “Cezaevi yönetimi bunların haber olmasından rahatsız ve ‘vazgeçeceksin bu açlık grevinden’ diye baskı kurmuş” dedi.

Hendekci, oğlunun durumunu şöyle anlattı: “Doktor müdahale etmiş, ardından odanın havasının yetersiz olduğunu, küçük olması nedeniyle tuvalet, mutfak, banyonun bir arada olmasının yaşam tarzını olumsuz etkilediği ve oksijen alamadıklarını belirtmiş ve bunu raporlamış. Cezaevi ikinci müdürü de oğluma ‘Baban, kardeşin telefon ediyor, açlık grevini bitir’ diye baskı kurmuş. Oğlum ‘biz cezamızı zaten çekiyoruz, fazla da bir şey istemiyoruz, yetkililer gelsin yaşantımızı görsün, bu şartlarda burada yaşanır derlerse eylemimi sonlardıracağım’ diyor. Açlık grevinde olduğu için 15 günlük disiplin cezası soruşturması da başlatılmış. Sağlığı kötüye gidiyor. Eğer sonuç alınamazsa 30 mahkûm da eyleme destek verecek.”

 

‘Parmakları kırıldı’

Tutuklu Mustafa Kara’nın (32) ablası Esma Künden ise kardeşi ve diğer tutukluların psikolojilerinin iyi olmadığını belirterek “Kardeşim sinir krizi geçirmiş ve parmaklarını kırmış, ‘intihar edeceğim’ diyor. Cezaevinde insanlık dışı durum yaşanıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler