CHP Milletvekilleri Bozcaada'ya çıkarma yaptı

Çanakkale'de yeniden yapılandırılacak olan 1/100 bin ölçekli İmar planı özellikle Bozcaada'da büyük tepkiye neden olmuştu. İstanbul Mİlletvekili Melda Onur'un da bulunduğu CHP heyeti, olayı yerinde değerlendirmek ve yurttaşların şikayetlerini dinlemek için Bozcaada'ya gitti.

Yayınlanma: 09.10.2014 - 01:22
Abone Ol google-news

CHP milletvekilleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tüm Çanakkale'yi kapsayan ve Kuzey Ege'nin cenneti olarak nitelendirilen Bozcaada'yı da içerisine alan 1/100 bin ölçekli plan hakkında bilgi almak ve halkın nabzını tutmak için Bozcaada'ya gitti. 
 
 
CHP Milletvekili ve ayni zamanda Çevre Komisyonu üyesi Serdar Soydan, Çanakkale CHP Milletvekili Ali Sarıbaş, Bursa CHP Milletvekili Sena Kaleli (Çevre Komisyonu üyesi) ve İstanbul CHP Milletvekili Melda Onur Bozcaadalılarla buluştu.

Bozcaada Belediye Baskani Dr. Hakan Can Yilmaz'ı makaminda ziyaret eden CHP milletvekilleri tartışmalara sebep olan İmar planı hakkında bilgi aldı. CHP milletvekilleri ardından Bozcaada Kaymakami Abdulgani Mağ'ı makamında ziyaret etti.

CHP heyeti Kaymakam Abdulgani Mağ'ı Bozcaada'nın korunması konusunda halkla birlikte, ortak karar alarak haraket etme çağrısında bulundu.

 
"İMAR GELSİN AMA ADA KORUNSUN"
 
Konunun kapsamlı olarak Vali ile konuşulduğunu ileten ilçe kaymakamı Abdulgani Mağ, Bozcaada'nın bozulmasını kendisinin de istemeyeceğini söyleyerek şunları kaydetti; "Bu planlarda bir takım eleştirel noktaları onlar da belirlemişler onlar da gerekli yerlere iletmişler. Kaldı ki bakanlıktan bir uzman heyet önümüzdeki günlerde adaya gelecek. Bu arada 4 vekilin gelmesi, Bakanlığın seslere kulak vermesi ve uzman heyet göndermesi ada ve bizim açımızdan olumlu bir gelişme. Biz de elimizden geldiğince adanın bozulmaması için çalışıyoruz ama benim şahsi görüşüm bir an önce adaya uygun imar planının bitmesi lazım. Çünkü adada ihtiyaç olan kamu yatırımı olsun spor salonu okul gibi yatırımların gelmesi için ilk önce adanın korunarak imara açılması lazım. İmar bitmeden bunları bu yatırımları getiremiyoruz" dedi.
 
CHP heyeti Bozcaada merkezinde durum ile ilgili bilgi aldıktan sonra adada diğer bir tartışma konusu olan arıtma tesisini kontrol etti.

Belediye Başkanı Dr Hakan Can Yılmaz CHP heyetine arıtma tesisi için belirlenen bölgenin yanlış olduğunu anlattı. Yılmaz, arıtma tesisinin faaliyete geçtiği alanda doğaya vereceği zararların da altını çizdi.
 
CHP Bursa Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Sena Kaleli arıtma tesisinin konumu ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. Kaleli, "Gördük ki arıtma tesisi buranın ikinci koyuna körfezine yapılmaya çalışıyor ki sulak alanda zemin araştırılması belki iyi yapılmadan ve gereklli önlem alınmadan yapılan bu binada Diagonal çatlaklar gördük demekki bu bina çökmeye mahkum ve harcanan paraya da yazık olmuş" dedi.
 
"BOZCAADA İÇİN DİRENÇ ÇOK ÖNEMLİ"
 
Yeni İmar Planı için Bozcaadalılara ve tüm doğa severlere seslenen Kaleli, "Ada halkı! Bozcaadayı ranta açmalarına izin verirseniz bir daha burada yaşayacak o havayı o karakteri o özgünlüğü bulamazsınız. Bu yüzden direnç çok önemli dedi."
 
Akşam saatlerinde CHP'li vekiller yurttaşlarla biraraya geldi ve yurttaşların sorunlarını ve yeni imar planı ile ilgili görüşlerini dinledi. Toplantıda Bozcaada sahip çıkacaklarını dile getiren CHP heyeti adalıların da bu ranta karşı adayı sahiplenmesi ve konunun unutturulmaması gerektiğinin altını çizdi.
 
İmar planı ile ilgili olarak konuşan İstanbul Milletvekili Melda Onur,  "Ada halkı bu imara karşı adayı sahiplenirse geri adım atacaklarını düşünüyorum diyerek buna bir kaç örnek verdi. Aynı zamanda yerel halkın karşı durduğu durumlarda geri adım atılmadığını görmedim" diye konuştu.
 
"IŞİD TEZKERESİ GİBİ ADAYI KATLEDECEKLER"
 
Ali Sarıbaş ise  hükümetin IŞİD için çıkrılan tezkereyi eleştirerek imar planını tezkereye benzetti. Yeni imar planının doğayı katletme tezkeresi olduğunu söyleyen Sarıbaş,."Ve demişler ki; 'isterlerse refarandum yapabiliriz' Refarandum, imar planları bittikten ve kesinleştiken  sonra ve askı süreci başlandıktan sonra yapılmaz. Ada hükümet için yeni rant kapısı" dedi
 
"O İMZALAR AKP'NİN NAMUSU"
 
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan konuya en sert tepki gösteren vekillerin başında geldi. Soydan, "Gökçeada'da yıkım kararı olan bir otel bu planla kurtarıldı. Soruyorum bu plan iyi niyetli olabilir mi? Bunun altında rant var. Eğer iyi niyetli bir plan hazırlanmak isteniyorsa, mutlaka o bölge halkının ve temsilcilerinin görüşlerini almak zorundasınız. Refarandum diyorlar! zaten refarandum yapılmış. Buradaki dikkat edilmesi gereken bütün meclis üyeleri bu plana karşı imza atmışlar. Ben bu plana karşı imza atan CHP'li AKP'li ve Demokrat Partili Meclis Üyelerine teşekkür ediyorum. Adanın gerçek sahiplerinin Adaya sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Şimdi iktidar partisinden şunu istiyorum; Gelin Bozcaada'da bu karara imza atan partililere sahip çıkın. Kararınıza sahip çıkın. Çünkü o imza senin partililerinin de namusudur. Gelin o namusunuza sahip çıkın. Bozcaada'yı talan ettirmeyin. Bozcaada'yı ranta kurban ettirmeyin. Biz CHP olarak imza atan arkadaşlarımıza ve namusumuza sahip çıkıyoruz. Gelin sizde namusunuza sahip çıkın" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler