CHP yönetimi Kürt sorununda ‘tutuk’

CHP her geçen gün daha fazla sivilleşiyor. Ama Kürt sorunu ve Aleviler konusunda “tutuk ve endişeli” gidiyor. Bu da CHP’yi ‘ekonomide iddialı’, demokrasi konusunda daha çekingen kılıyor.

Yayınlanma: 13.05.2015 - 05:55
Abone Ol google-news

Toplantının ev sahipliğini genel başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu, Sezgin Tanrıkulu, Enis Berberoğlu, İlhan Cihaner ve Şenal Sarıhan yaptı.

Seçimlere 25 gün kaldı. Şu ana kadar tartışmalar iki alanda yoğunlaşıyor. “Din ve Diyanet İşleri Başkanılığı” ile ekonomi. Vaatleriyle ekonomide tartışmasız önü çeken, belki ilk kez iktidarın değil kendinin ortaya koyduğu konuları tartıştıran parti CHP. Dün CHP’nin “demokrasi, hak ve özgürlükler” konusundaki duruşunu anlatan toplantı vardı.

CHP’nin 2011 seçimlerine giderken aynı konuda yaptığı çalışma aklıma geldi. Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu bir yanına partinin Ar-Ge’sinin başındaki ismi Sencer Ayata’yı diğer yanına parlak genç akademisyen Mehmet Karlı’yı almış vaatlerini sıralamıştı.

Türkiye geriledi

O raporda Hrant Dink cinayetinin hâlâ aydınlatılmamış olması, faili meçhuller, tutukluluk süreleri, İnternet yasakları, TCK ve CMK’daki baskıcı unsurlar yer tutmuştu. Telefon dinlemeler ve muhaliflere karşı her geçen gün artan polisiye tedbirler de CHP tarafından kıyasıya eleştiriliyordu. Ve “Türkiye’de adı konmamış, ilan edilmemiş bir Olağanüstü Hal hüküm sürüyor” deniliyordu.

Türkiye aradan geçen 4 yılda demokrasi anlamında daha da geriledi. Yeni raporda da benzer uyarı ve iktidar olunduğu takdirde yapılacaklar var. Bir kaç not:

* Partiler üstü, sembolik yetkilerle donatılmış Cumhurbaşkanı hedefleniyor.

* MİT Yasası’nın kamu görevlilerine mutlak dokunulmazlık kazandırmasına son verileceği taahhüt ediliyor.

* Yargıç ve savcıların Adalet Bakanlığı’na bağlı olmayacağı, bakanın ve müsteşarının Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’ndan çıkaralacağı model öneriliyor.

* Cemevlerinin ibadethane sayıldığı, Diyanet’in kaldırılmayıp “tüm inançlara eşit mesafede durduğu” yapıdan bahsediliyor.

Metinde yer alan başka önemli bir cümlede “ Dersim arşivlerinin tarihçilere açılacağı” sözü. Dersim konusunda CHP geç kalmış, parti içi tartışma büyür diye bu konunun çok altını çizmemiş olsa da. Yakın geçmişe kadar “Dersim” diye telaffuz etmenin nasıl büyük tartışma yarattığı ya da Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun “bu konuda özürü” dile getirmesiyle partinin bir kesiminin hedefi haline geldiği hatırlanırsa bu “küçük adım da” önemli. “Dersimli Kemal’in partisinde (hem de bu konudaki en çarpıcı söyleşiyi İhsan Sabri Çağlayangil ile yapmış biri) bu notu kaydetmeli.

Kritik değişiklik

Masalara oturduğumuzda CHP’nin Kürt sorununa yaklaşımı 22 soru 22 cevap kitapçığı dağıtılmıştı. Bir süre önce Cumhuriyet’te özel bir söyleşi ile yayımlanan metin de bir kritik değişiklik gördü. Tanrıkulu’nun Cumhuriyet’te “CHP İmralı görüşmelerine karşı mı?” Sorusuna verdiği yanıt şu idi:

Sorunun çözümü için oluşturulacak Ortak Akıl Heyeti içeriği ve hedefi net, şeffaf olması kaydıyla İmralı görüşmelerini sürdürebilir. Ancak CHP, Kürt sorununun çözümünün toplumsal mutabakattan geçtiğine inandığı için, çözüm sürecinin salt İmralı görüşmelerine endekslenmesini sağlıklı bulmamaktadır. CHP, şu anda AKP kontrolünde yürütülen İmralı görüşmelerinin, sorunu çözmekten ziyade daha da derinleştirdiğine; toplumda sürece ilişkin kuşkuları artırdığına dikkat çekmektedir.

Tutuk ve endişeli

Kitapçıkta ise aynı soruya yanıt şu şekle dönmüş:

CHP Kürt sorunu ile ilgili hak ve özgürlüklerin pazarlık konusu yapılmasını doğru bulmaz. CHP, şu anda AKP kontrolünde yürütülen İmralı görüşmelerinin sorunu çözmekten ziyade derinleştirdiğine, toplumda sürece ilişkin kuşkuları artırdığına dikkat çekmektedir.

Bir konuyu teslim etmek gerekir. CHP sivilleşme yolunda önemli adımlar atıyor. Ancak Kürt sorunu ve dağıtılan metinde bir kere adı anılmayan Aleviler (cemevleriyle ilgili kısım hariç) konularında “tutuk ve endişeli” gidiyor. Bu CHP’yi “ekonomi konusunda iddialı”, demokrasi konusunda rakiplerine göre daha tutucu kılıyor. Bakalım bu duruş sandığa nasıl yansıyacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon