CHP'li Özcan'ın mikrofonunu kapattılar, HDP'li vekile terörist dediler

Meclis Genel Kurulu önceki akşam iki büyük kavgaya sahne oldu. HDP'li Ferhat Encü, oalyı, "Fiili bir kürsü dokunulmazlığını bile istemiyorlar" sözleriyle değerlendirdi.

Yayınlanma: 29.04.2016 - 05:32
Abone Ol google-news

Genel Kurul’da ilk gerilim CHP’li Özcan’ın kürsüde konuşurken, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklikle ilgili açıklamalarını anımsatarak “Bunun kafası, IŞİD kafası gibi” dedi. Bunun üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Özcan konuşmaya devam ederken kürsüdeki mikrofonunu kapatarak özür dilemesini istedi. Özcan ise konuşmasının tamamlanmasının beklenmesini talep etti. AKP’li vekillerin kürsüye yürümesi üzerine tartışma çıktı. Verilen aranın ardından Özcan hakkında üç birleşime katılmama cezası verildi.

Yumruk yumruğa

İkinci gerilimde ise vekiller arasında yumruklaşmaya varan bu dönemin en büyük kavgası yaşandı. Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Tasarısı üzerine söz alan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün Roboski’de öldürülen 34 kişiyi hatırlatması ve “Kolluk kuvvetleri tarafından katledilen sivilleri ve çocukları anıyorum” sözlerinin ardından AKP’li vekiller ağır ifadeler kullanmaya başladı. Encü, kolluk kuvvetleri tarafından katledilen sivilleri andığını söyleyince AKP sıralarından, “Teröristsin”, “Katilsin sen”, “Cezaevinde olmalıydın”, “Dağdan indin” lafları atıldı. Encü’nün sataşmalara karşın konuşmasına devam etmesi üzerine AKP’li vekiller ayağa kalkarak kürsü önünde toplanarak laf atmayı sürdürdü. Gerginlik üzerine ara verildi, kavga arada da sürdü. Yumruklaşmalar sırasında kadın vekiller de darbe aldı. Kavgada Encü’nün yanı sıra HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, arbede sırasında darbe aldı.

Sözümü kestiler

Konuşması bitmeden oturumdan çıkarılma cezası verilen CHP’li Özcan yaptığı açıklamada, parlamento tarihinde ilk kez bir hatibin süresi bitmeden sözü kesildiğini, bu durumun belki de dünyada bir ilk olduğuna işaret etti. HDP’li Encü ise önceki gün yaşanan linç girişiminin kürsü dokunulmazlığına yönelik bir saldırı olduğunu belirterek, “Fiili bir kürsü dokunulmazlığını bile istemiyorlar. Genel Kurul’daki saldırı kürsü dokunulmazlığına yönelikti” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler