CHP'nin son mega kozu

200 milyar dolarlık projeyle 2.2 milyon kişiye istihdam sağlamak hedefleniyor.

Yayınlanma: 22.05.2015 - 05:10
Abone Ol google-news

<video:281233>

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 yılda toplam 200 milyar dolarlık yatırım ile Türkiye’yi küresel bir lojistik merkezi haline getirmeyi hedefleyen yeni projelerini açıkladı.

“Merkez Türkiye” adı verilen projenin açıklandığı basın toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin coğrafi konum ve genç nüfus avantajından yeterince yararlanamadığını vurgulayarak, “Türkiye, 4.5 saat uçuş mesafesinde 58 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa ve 21.6 trilyon dolarlık bir pazara erişim imkanına sahip... Merkez Türkiye, sadece bir ekonomik büyüme projesi değil, barışın da projesidir” dedi.

Dev kamu yatırımı

Yatırım tutarının 40 milyar dolarını 20 yılda doğrudan kamunun yapacağını anlatar Kılıçdaroğlu, geri kalan yatrımın özel sektörün yapacağı bilgisini verdi. Kamu yatırımlarının yüzde 70’i 2023’e kadar tamamlanacağını ile getiren Kılıçdaroğlu, projenin inşası için yapılacak yatırımların, geri bağlantılarla tüm ekonomide 117 milyar dolarlık bir yatırımı daha tetikleyeceğini söyledi.

Selin Sayek Böke, projenin konularında uzman, ulusal ve uluslararası merkezlerde çalışmış bir ekip tarafından hazırlandığını söyledi.

2.2 milyon istihdam

Projenin özel yasa ile yapılacağını ve yönetileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Projenin hayata geçmesi Türkiye için çok önemli. Mega kent için özel bir yasa çıkaracağız. Megakent aynı zamanda sanat ve fuar merkezi olacak. Proje 2.2 milyon kişiye istihdam sağlayacak” diye konuştu.

Türkiye denizi olmayan ülkelerin limanı olacak

‘Türkiye’nin sadece orta gelir tuzağından değil, orta teknoloji tuzağından da çıkması gerekiyor” diyen Kılıçdaroğlu, proje ile bölgesel dengesizlikleri giderip denize erişimi olmayan ülkeler için Türkiye’yi “liman” haline dönüştüreceğini belirtti. Türkiye’de 2035 yılı itibariyle çalışamayacak durumdaki nüfusun çalışma çağındaki nüfustan daha fazla hale geleceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kurulacak yeni merkez 2035’te en az 65 milyar dolarlık ihracat yapacak” dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında merkezin nereye yapılacağına dair bilgi vermedi. Ancak CHP yetkilileri, konumun ilgili sivil toplum kuruluşları ile yapılacak tartışmalar ve fizibilitelerin yapılmasının ardından kararlaştırılacağını söylediler.

Hedef göçün durdurulması

* Projeyle 2035’te milli gelir 30 bin dolar olacak. Proje ile 4.5 saatlik uçuş mesafesiyle 58 ülkeye, 1,5 milyar nüfusa, 21.6 trilyon dolarlık pazara ulaşılacak.

* Dünyada bugün bu çerçevede yürütülen üç büyük proje var: İlki Latin Amerika’da devam eden, “Güney Amerika Bölgesel Altyapıları Birleştirme Girişimi”. İkincisi Güneydoğu Asya yarımadasında tüm tren yollarını birleştirmeyi amaçlayan “Kunming- Singapur Demiryolu Projesi”. Üçüncüsü de 2 yıl önce Çin’in ilan ettiği, “İpek Yolu Ekonomik Kuşak Girişimi ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu Projesi.” Merkez Türkiye, dünyanın bu alandaki dördüncü büyük projesi.

* Bugün Şanghay’dan Bakû’ya 55 günde ulaşan ürünler, Merkez Türkiye’den sadece 15 saatte aynı adrese teslim edilecek. Taşıma maliyeti yüzde 20 azalacak.

* 2017’de başlayacak proje 2020’de katkı verecek. 3 milyon nüfusa ulaşması beklenen kent özel statü ve yasayla yönetilecek.

* Merkez Türkiye’nin ülkenin diğer bölgelerinde yol açacağı yatırım miktarı 117 milyar doları bulacak. Sonuçta 317 milyar dolarlık bir yatırımla, 20 yılda toplam 1.5 trilyon dolarlık gelir yaratılacak.

* 2035 yılına gelindiğinde Merkez Türkiye 147 milyar dolarlık milli gelir yaratacak. Türkiye’de kazanılan her 100 liranın 5.5 lirası Merkez Türkiye kaynaklı olacak. 2035’te Merkez Türkiye’nin ihracatı 65 milyar dolar olacak, toplam 2.2 milyon kişiye iş verecek.

 İşte CHP'nin 'Yüzyılın Projesi'ne tepkiler


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler