Çifte standart: Yargıda kurum farkı

Mahkemeye itirazı reddedilen Cumhuriyet Vakfı, Adalet Bakanlığı’na başvurarak Anadolu Ajansı kararını örnek gösterip kanun yararına bozma istedi.

Yayınlanma: 12.12.2019 - 02:00
Çifte standart: Yargıda kurum farkı
Abone Ol google-news

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Cumhuriyet gazetesi FETÖ ve PKK’nın yayın organı haline dönüştü” diyerek gazetemize hakaret eden Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi Prof. Burhan Kuzu hakkında “kovuşturmaya yer yok” kararı verdi. Karara itiraz eden Cumhuriyet Vakfı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurarak kanun yararına bozma talep etti. Dilekçede Anadolu Ajansı’nın da (AA) benzer bir konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduğu önce takipsizlik verildiği ancak avukatların yaptığı itiraz sonucu “kovuşturmaya yer olmadığı” kararının kaldırıldığı aktarıldı. 

Prof. Dr. Kuzu, 8 Mayıs’ta sosyal medya hesabından, “Cumhuriyet gazetesinin 95. yıldönümü. İsim babası Atatürk olan gazete günümüzde FETÖ ve PKK’nın yayın organı haline dönüştü. İftira, karalama, aşağılama. Ne ararsan var. Atatürk’ün kemikleri sızlıyor” şeklinde bir paylaşım yaptı. Hakaret içeren paylaşıma ilişkin Cumhuriyet Vakfı avukatları söz konusu paylaşımın gazeteyi, tüzelkişiliği, tüzel kişiliğin arkasında bilinen ve tanınan gazete, vakıf yöneticilerini aşağılayarak, küçük düşürmeyi hedeflediğini belirterek Kuzu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, “atılı suçun unsurlarının oluşmadığını” öne sürerek Kuzu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Avukatlar bu kez İstanbul 9 Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurarak takipsizlik kararına itiraz etti. Ancak hâkimlik avukatların itirazını reddetti. Avukatlar bu kez Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe vererek kanun yararına bozma talep etti. Dilekçede, Anadolu Ajansı’nın yapmış olduğu bir haber nedeniyle sosyal medyadan ajansa hakaret edildiği, şikâyeti değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nun takipsizlik kararı verdiği belirtildi. Ajans avukatlarının bu karara yaptıkları itirazın ardından ise Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nin “kovuşturmaya yer olmadığı” kararının kaldırıldığı hatırlatıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler