Cihadın başkentinden Belçika güzeli de çıktı

Cumhuriyet, Brüksel’in “cihatçıların başkenti” diye damgalanan Molenbeek semtinde Türk kökenli vatandaşların nabzını tuttu.

Yayınlanma: 25.11.2015 - 06:46
Abone Ol google-news

Fransa’nın başkenti Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen saldırıları planladığı öne sürülen Abdelhamid Abaaoud’un Molenbeek’te doğduğunun ve diğer saldırganlardan Salah Abdeslam’ın bu semtle bağlantıları olduğunun ortaya çıkmasından sonra “Cihatçıların başkenti” diye damgalanan Brüksel’in Molenbeek semtinde nüfusün yüzde 40’ı Müslüman. Müslümanlar arasında Fas kökenliler dikkat çekerken 95 bin kişinin yaşadığı semtte Türkiye’den gelenlerin sayısı 3 bin civarında. Ancak adı olumsuzluklar ve çirkinliklerle çağrıştırılan Molenbeek’in yetiştirdiği ünlüler arasında 2008 Belçika Güzeli Zeynep Sever de var.

Brüksel merkezinin aksine Molenbeek sokaklarının normal günlerden farklı değil. Medyada çizilen görüntüden eser yok. Gözlerimize inanamıyoruz. Sokaklarda ara sıra polise rastlansa da ağır silahlı askerler ya da polis ve askeri araçlar görmüyoruz. Molenbeek’in alışveriş caddesi Chaussée de Gand terör korkusunun olumsuz etkileri satışlara yansırken ara sokaklardaki marketler, fırınlar ve mağazalar hallerinden memnun.

Camlarında asılı dinlerin ve insanlığın kardeşliğini simgeleyen afişler umut verici. Molenbeek’teki Mevlana Camii’nde bu semtte yaşayan Türklerle konuşuyoruz.

‘Türkler bu işlere bulaşmaz’

Biri “30 yıldır burada yaşıyorum. Türk toplumu kesinlikle bu tür işlere bulaşmadı, bulaşmaz da! Bu durum Faslıların arasında. Onlarla da pek diyaloğumuz yok” diyor. Bir diğeri “Bu bir fitnedir. Müslümanı Müslümana kırdırma operasyonudur. Bunları yapanların hiçbirinin de Müslümanlıkla ilgisi yoktur” diyerek terör saldırıları ile Türk toplumu arasına mesafe koyuyor. 40 yıldır Molenbeek’te yaşayan Mevlüt Püsküllü ise “Avrupalıların kendi abartması” saptamasında bulunarak durumun abartıldığını, korku ve sindirme aracı olarak kullanıldığını belirtiyor.

‘Çok abarttılar’

“23 yıldır Molenbeek’teyim bu günlerdeki gibi bir olaya şahit olmadım” diye söze başlıyor Muharrem Elagöz. “Çok abarttılar. Burada anlattıkları gibi bir sorun yok. Hayat her zamanki gibi devam ediyor. Molenbeek’in terör yatağı olduğunu Türk TV’lerinden öğreniyoruz. Burada Belçikalılarla ve resmi makamlarla diyaloğumuz çok iyi ve hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz“ diye bitiriyor.

13 Kasım Paris saldırılarının hemen ardından Belçika Federal Başbakanı Charles Michel, radikal kesimlerin karıştığı hemen her olayın Molenbeek ile bağlantısı olduğunu söylemişti.

İçişleri Bakanı Jan Jambon da “Belediye kayıtlarında 2 kişi yaşıyor görünen evde, en az 8-10 kişi barınıyor” diyerek cihatçı hareketin burada kolayca taban bulduğunu savunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon