Çileli 'otoportre'siyle dünyayı dolaşacak

Ardahan doğumlu genç ressam Murat Tezcan Demirbaş, Londra’da yapılan geleneksel BP Portre Ödülü Sergisi’ne ‘çileli halini’ işlediği otoportresi ile katılıyor. Ressam, sergi vesilesiyle sunulan seyahat ödülünü ise ‘atla Moğolistan yolculuğu’ şartıyla kabul etmiş.

Yayınlanma: 05.05.2015 - 09:18
Abone Ol google-news

Dünyanın en ‘prestijli’ portre yarışması olarak bilinen BP Portre Ödülü’nde bu yıl, 1975 Ardahan doğumlu Murat Tezcan Demirbaş da yer alacak. Sanatçı, 17 Haziran’da Londra’da açılacak ve bu yıl 2 bin 750 başvurunun yapıldığı sergiye iki aşamalı eleme sonrasında seçilen 55 uluslararası imzadan biri olmaya hak kazandı. Daha önceki yıllarda Sertan Saltan, Volkan Baga gibi genç isimlerin ödül ve sergi hakkı kazandığı yarışmaya katılan Demirbaş, işlediği aktüel detaylar üzerinden adeta bir gazeteci duyarlığıyla eser üretiyor. Ressam aynı zamanda, Anadolu Eğitim Sendikası 2013 Başöğretmenlik Ödülü’nü kazanan ve Konya Ereğlisi’nin büyük bölümünü yeşillendirmiş doğa tutkunu ve emekli öğretmen Rahim Demirbaş’ın da oğlu. Genç Demirbaş’ın Londra’daki BP Portre Sergisi’nde yer alacak ‘oto-portre’ üslubundaki yapıtı ‘Ordeal’, kendi sözleriyle ‘sanatsal üretim sürecinin en zorlu ve çileli anını resmediyor. Eser, günümüz ressamının psikolojik bağlamda köşeye sıkışmışlığına da atıfta bulunuyor.

Eser bu kapsamda 17 Haziran Londra özel gösterimi sonrasında, 18 Haziran-20 Ağustos tarihleri arası Londra Ulusal Portre Galerisi’nde, ardından 10 Ekim-28 Şubat arasında, İskoçya Ulusal Portre Galerisi’nde ve mart - haziran arası Ulster Museum Belfast’da izlenecek. Yarışma ve sergi, beraberinde bir de BP Seyahat Ödülü getiriyor. Ödül uyarınca, sanatçıların önerdiği bir seyahat planıyla bir kültürü resmetme projesi hayata geçiriliyor.

Kazananların seyahat masraflarını da BP karşılıyor. Genç Demirbaş, bir petrol firmasınca desteklendiği için kamuoyunda tartışılan bu geleneksel sergide yer almanın ne anlam taşıdığını sorduğumuzda ise, bu katılımın kendisi için izleyici takibine girmek olduğunu vurgulayarak, yarışmaya katılmasında ahlaki ve siyasi bir engel görmediğini bize şöyle izah ediyor: “Benim Ortadoğu petrol politikalarını eleştiren ‘Babel’ resmimi, Amerikan politikalarını eleştiren resimlerimi izleyicilerin bu vesile ile görebilecek olması ihtimali, beni mutlu ediyor. Ayrıca bu etkinlik vesilesiyle kazandığım BP Seyahat Ödülü için sunduğum gezi planlaması da, ‘en az benzin harcaması’ yapacak biçimde ayarlandı. Moğolistan’da at üzerinde iki haftalık bir seyahat planlaması teklifinde bulundum. Eğer bu da kabul edilirse, istediğim şey gerçekleşecek!”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler