Çin'den Obamaya "kasıtlı" hata

Amerika Birleşik Devletleri(ABD) başkanı Barack Obama, G20 zirvesi için Çin'e geldiğinde uçağına yürüyen merdiven yaklaştırılmadı ve gelişleri kırmızı halı serilerek karşılanan diğer liderlerin aksine, Air Force One uçağının az kullanılan arka kapısından çıkmak "zorunda kaldı". Pek çok kişi bunun "hesaplanmış diplomatik bir hata" olabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 04.09.2016 - 14:48
Abone Ol google-news

Obama'nın G20 zirvesine konukluk eden Hangzhou'da karşınalışı tartışmalara yol açtı. ABD Başkanı, gelmeyen merdivenlerden dolayı arka kapıdan indi ve Çinli yetkililer tarafından inişinin görüntülenmesine engel olunduğu iddia edildi. The Guardian'da yazıldığına göre ABD'li gazetecilerin Obama'yı çekmesinin engellenmesi üzerine gazetecilerin çekim yapmanın hakları olduğunu savundu; ancak Çinli yetkililer "Burası bizim ülkemiz. Burası bizim hava alanımız." diyerek gazetecilere karşı çıktı.

Meksika'nın eski Çin elçisi Jorge Guajardo, 'böyle aksaklıkların söz konusu Çin olduğunda, kazara olmadığını' söyledi.

ABD'li gazeteci Bill Bishop, 'bu hareketin altında milliyetçiliğin yatıyor olabileceğini' söyledi. Bu tür hareketlerin Çin halkı tarafından sevildiğini belirten Bishop, "Çinliler bu şekilde Obama'ya 'Bizim için özel değilsin' demeye çalışıyor olabilirler" ifadesini kullanırken Çin'in bu sayede 'bir süper gücü karşı duruşu olduğunu göstermeyi amaçladığına' işaret etti.

Obama: Böyle şeyler olabilir

Çin'in güç gösterisinde bulunduğu iddialarına karşılık Obama, 'bu tür hataların ilk kez olmadığını' söyledi. ABD'nin büyük bir ekiple gelmiş olduğunu hatırlatan Obama, 'bu durumun ilişkileri üzerinde bir etkisi olmayacağını' vurguladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler