Çipras en zor sınavında

Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND), iktidardaki Radikal Sol Koalisyon’a (SYRIZA) 9.3 puanlık bir fark atmasının ardından Başbakan Aleksis Çipras’ın erken seçim çağrısı yaptığı Yunanistan’da halk bugün sandık başına gidiyor.

Yayınlanma: 06.07.2019 - 19:32
Abone Ol google-news

Seçim propaganda yasakları öncesine kadar yayımlanan kamuoyu yoklamalarında, ND’nin, SYRIZA’ya 8-10 puan arasında fark atacağı yönünde tahminler yer alıyordu. Tek başına iktidar için yaklaşık yüzde 38 oy gerekirken, anketler, ND’nin oy oranının yüzde 36 ile yüzde 39 arasında olabileceğine işaret ediyor. Yüzde 3’lük barajı geçerek, 300 sandalyeli meclise girecek olan parti sayısının 5 ya da 8 arasında olacağı da öngörülüyor. Bu sayıya bağlı olarak, ND’nin sandalye sayısının 155-159 olabileceği tahmin ediliyor. Yine aynı anketlerde, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Başkanı Fofi Gennimata liderliğinde kurulan Sosyalistlerin Değişim Hareketi’nin (KİNAL) meclise üçüncü sıradan gireceği de belirtiliyor.

Miçotakis

Aşırı sağ potada

2015 seçimlerinde üçüncü olan, göçmen karşıtı ve aşırı milliyetçi söylemleriyle tanınan Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisinin yarın yapılacak genel seçimlerde beşinci sıraya gerileyeceği de kamuoyu yoklamalarındaki tahminler arasında yer alıyor. Ayrıca, aşırı milliyetçi söylemleriyle tanınan gazeteci, yazar ve sunucu Kyriakos Velopoulos’un lideri olduğu Yunan Çözümü (Elliniki Lysi) Partisi’nin de yüzde 3’lük barajı geçerek meclise girebileceği öngörülüyor. Seçimleri kazanması beklenen ND lideri 51 yaşındaki Kyriakos Miçotakis, eski dışişleri bakanlarından Dora Bakoyannis’in kardeşi ve eski başbakanlardan Konstantinos Miçotakis’in oğlu. Harvard mezunu olan Kyriakos Miçotakis, Chase Yatırım Bankası ve McKinsey gibi kuruluşlarda çalışmasının yanı sıra, 2013-2015 tarihleri arasında idari reform ve e-devletten sorumlu bakan olarak da görev yaptı. 2016’da ND lideri seçilen Miçotakis, Yunanistan’daki en güçlü siyasi hanedanlardan birinden gelmesine karşın, politikacıların akrabalarının kayırılmasına yönelik geleneğin hâkim olduğu sisteme yönelik eleştirileriyle de tanınıyor. Miçotakis’in yeğeni Kostas Bakoyannis, geçen mayısta yapılan yerel seçimlerde Atina belediye başkanı seçilmişti.

Seçim vaatleri

“Yatırımlarla desteklenen daha güçlü büyüme”nin gerçekleştirilmesi, kurumlar vergisi ve emlak vergisinin düşürülmesi gibi önlemler, ND’nin seçim vaatleri arasında öne çıkanlardan bazıları. Kemer sıkma politikalarına son verme vaatleriyle 2015’te iktidara gelen, ancak daha sonra, ülkenin iflasa sürüklenmesi ve Avro’dan çıkma riski altında kreditörlerle yeni bir kurtarma paketi imzalayan SYRIZA’nın bu seçimlerdeki sloganı “Şimdi, hayatımız için tercihte bulunuyoruz”. Seçim vaatlerinde ekonomik krizde ağır darbe yiyen orta sınıf ile, işsizlikle boğuşan ve büyük bir beyin göçü yaşayan gençleri hedef alan SYRIZA hükümeti, AP ve yerel seçimler öncesinde emekli aylıkları ve vergi kesintilerine ilişkin yeni düzenlemeler getirileceğini duyurmuştu. Ancak bu çabaların SYRIZA’nın ve Çipras’ın seçmen tabanında puan yitirmesine engel olamadı. Atina-Üsküp arasındaki isim krizini sona erdiren isimlerden olan Çipras, popülerliğini yurtdışında artırmış görünse de, yurtiçinde halktan tepki topladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler