Çipras'ın geri adımı karşılık bulmadı

IMF ödemesini yapamayan Yunanistan’ın Başbakanı Çipras, kreditörlere yazdığı mektupla küçük tavizler karşılığında masaya konulan şartları kabul edeceğini bildirdi. Çipras’ın attığı adım Almanya Maliye Bakanı Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından tatmin edici bulunmadı.

Yayınlanma: 01.07.2015 - 23:41
Abone Ol google-news

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) son ödemesini yapamayan ve temerrüde düşen Atina’dan taviz işaretleri geldi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlere mektup göndererek, bazı değişiklikler karşılığında masaya konulan şartları kabul edeceğini bildirdi.

Yunan hükümetinden bir yetkili, adalar için KDV indiriminin devam etmesi, emeklilik yaşının artırılmasının daha uzun bir zaman dilimine yayılması ve askeri harcamalarda daha az kesinti gibi bazı değişiklikler yapılmasını talep ettiklerini duyurdu.

Aynı yetkili, bu talepler dışında geçen pazar günü kendilerine sunulan son teklifin, kurtarma programının uzatılması ve yeni krediler karşılığında kabul edilebileceğini söyledi.

Çipras’ın emekli ve memur maaşlarında indirim ile KDV tabanının genişletilmesi gibi talepleri kabul ettiği bildiriliyor.

Uluslararası yatırımcılar, Çipras’ın mektubunu “Atina referanduma gitmeden krizi çözmek için geri adım atıyor” diye değerlendirdiler.

İngiliz Financial Times gazetesi de, Çipras’ın kreditörlerin şartlarını kabul edeceğini yazdı. Gazeteye göre, Çipras önceki gün gönderdiği mektupla neredeyse tüm konularda taviz verecek.

Habere göre, önceki gün (IMF), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’na hitaben yazılan mektupta, “Avro Bölgesinin teklifini birkaç küçük değişiklikle kabul etmeye hazırız” deniyor.

 

Almanya tereddütlü

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ise, Çipras’ın mektubunun belirsizlikler içerdiğini, Yunanistan’ın ne istediğini netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Schauble “Şu anda Atina ile müzakere edebileceğimiz bir zemin bulunmuyor” diyerek, Yunanistan hükümetini iktidara geldiğinden beri hiçbir şey yapmayarak, taleplerini tekrarlamakla suçladı.

Avro Bölgesi’nden bir yetkili ise, “Yarım kalmış birçok konu var. Mektupta mesela sonbaharda istihdam reformundan bahsediliyor. Ama sadece tek cümlede. Başka bir şey yok. Avro Bölgesi Maliye Bakanlarının bu sözlere, bu şekliyle inanacağını sanmıyorum” diye konuştu.

Diğer yetkililer de, Çipras’ın mektubun, bazı ülkeler tarafından kabul edilmesi zor koşullar içerdiğini söylediler.

 

Piyasalar iyimser

Yunanistan Başbakanı’nın mektubunun ayrıntılarının basına yansımasının ardından Avrupa borsalarında yükselişler kaydedildi. Frankfurt borsasında primler yüzde 2’yi aşarken, Paris borsasında da yüzde 1.50’ye varan yükseliş görüldü. Almanya’nın 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi 3 bp yükselişle günün zirvesi olan yüzde 0.81’e yükselirken, Avro, dolar karşısında da günün zirvesi olan 1.1172’yi gördü. Piyasalardaki yükseliş, Çipras’ın kreditörlere gönderdiği mektuba bağlanıyor.

 

Yabancılar konut avında

Maaşların düştüğü, vergilerin arttığı, enflasyonun tırmandığı Yunanistan’da herkes elindekini avucundakini bir an önce satıp biraz olsun nefes almaya çalışıyor. Krizden önce 50 bin Avro olan evler 18 bin Avro’ya (54 bin TL) kadar düştü. Yunanistan’da Avrupa Birliği vatandaşı olmayan yabancılara, Ege adaları, Batı Trakya ve Yunan-Arnavutluk sınırı gibi sınır sayılmayan bölgelerde 250- 300 bin Avro’nun üzerinde ev ya da daire satın almaları halinde her 5 yılda bir yenilenecek ikamet izni verilebiliyor. Türkler ve diğer yabancılar Yunanistan’da ev sahibi olabilmek için yarışta. Türkler, Yunanistan’da en çok Ege adalarıyla ilgileniyor.

 

Referandum öncesi anlaşma yok

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın kreditörlere gönderdiği mektuba liderler düzeyinde ilk tepki Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Merkel, “Referandumdan önce yeni bir plan üzerinde görüşmeyiz” dedi.

Yunanistan’ın taahhütlerini yerine getirmediğini savunan Merkel, görüşmelere kapıyı kapatmadıklarını ancak Yunanistan’da 5 Temmuz’da yapılacak referandum öncesinde müzakerelerin söz konusu olamayacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise krizin bir an önce çözüme kavuşturulabilmesi için “acilen anlaşma” çağrısı yaptı.

Bir Avro Bölgesi yetkilisi de, Avrupa Merkez Bankası’na borçların vadesinin dolduğu 20 Temmuz’dan önce anlaşmanın mümkün olduğunu savundu.

 

Fitch not düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan’n uzun vadeli kredi notunu CCC seviyesinden CC’ye indirdi. Kararın gerekçesi referandum öncesi belirsizlik.

 

Emekliler kuyrukta ezildi

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) son ödemesini yapamayan Yunanistan’da belirsizlik hakim. Pazartesi günü hükümet tarafından kapatıldıktan sonra, ATM’lerden sınırlı miktarda para çekilebilen bankaların önünde emeklilerin çilesi sürüyor. Kalabalık yüzünden zor anlar yaşayan emeklilerden zaman zaman öfke dolu sesler ve küfürler yükseliyor. Bankaları bir hafta süreyle kapatan hükümet, ATM’si olmayan emeklilerin para çekebilmesi için sadece bin banka şubesini geçici olarak açtı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler