Çocuk cezaevinde IŞİD propagandası

Çocuk cezaevinde yaşanan şiddet, cinsel istismar, taciz olaylarının duyulduğu son mekân, Van M Tipi Cezaevi’ydi. Çocuklar dipçikle, tabanca kabzasıyla dövüldüklerini, cinsel tacize maruz kaldıklarını anlattı.

Yayınlanma: 26.02.2015 - 22:02
Abone Ol google-news

Ancak TUYAD-DER’in yaptığı çalışma gösteriyor ki, durum şiddetle sınırlı değil. TUYAD-DER’in cezaevindeki çocuklarla görüşülerek hazırladığı raporun en önemli noktası şu ki; “Cezaevindeki çocuklardan birinin anlatımına göre, berberlik ve benzeri kurslar adı altında cezaevine sarıklı, sakallı, cüppeli kişiler geliyor. Bu kişiler, DAİŞ’in propagandasını yapıyor. IŞİD’e katılıp savaş örgütlerinde bulunmaları için çocuklara çağrıda bulunuyor.” Evet, yanlış duymadınız. Yanlışlık varsa iktidarın kendilerini düzeltmesini istiyor TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün.

Bu iddiada en korkutucu olansa, adli nedenle tutuklu çocukların yaşayacakları. Zira siyasi nedenle tutuklu çocuklar en azından birikimleri, ailelerinin desteğiyle bunları dile dökebiliyor ya da bunlara karşı koyabiliyor. Ancak çoğu ziyaretçisi bile olmayan adli tutuklu çocukların durumundan kaygılı Aygün, “Ağırlıklı gasptan cezaevine giren bu çocuklar, 3-5 ay yatıp çıkıyorlar. Yarın tahliye olunca katılacağı yer DAİŞ olur bu çocukların. Çünkü zaten hayattan, ailelerinden bir beklentileri yok. Bu onların suçu değil tabii ki, sistem onları bu çaresizliğe itiyor” diyor. Hükümete soruyor:

“Çocuklara yapılan uygulamalara karşı adli, idari soruşturma yapılacak mı? Sandık ki, devlet Pozantı utancından, Karataş işkencesinden, Sincan’dan, birtakım dersler çıkardı, ancak çıkarılmamış. Devlet çocuklar üzerinde, özellikle siyasi çocuklar üzerinde düşman hukuku uyguluyor. Biz çocuklarımızı hücrelerden çekip çıkaracağız.”

     

Çıplak arama

Van M Tipi Cezaevi’nde dokuz siyasi erkek çocuğun bulunduğunu belirtiyor Ahmet Aygün. İki hafta önce battaniye olmadığı için hastalananlar olduğunu; çocukların sağlam battaniye alabilmek için bile açlık grevine girdiğini, böylece ısınma hakkını elde ettiklerini de! Bitmedi, dahasını Aygün anlatıyor: “Açık görüş süresi 1.5 saat olmasına rağmen ailelerle yalnız yarım saat görüştürülüyor çocuklar. Adliyeye ve hastaneye gittiklerinde çıplak arama. Askerlerin fiziki ve sözlü saldırılarına maruz kalıyorlar. Çoğu gözaltında darp ediliyor. Cezaevinde de oda aramalarında jandarmalar tarafından darp ediliyorlar. Siyasi koğuşa gitmemeleri ve tarafsız olmaları dayatılıyor çocuklara. Cezaevinde çocukların kaldığı koğuşun camları karartılmış ve hala da siyah. İki çocuk aylarca tek kişilik odalarda bırakıldı”.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler