Çocukların harçlıkları cihatçılara

Cihatçı örgütlerle bağlantısı olduğu belirtilen İHH'nin 2 yıldır okullardan yaklaşık 40 milyon lira topladığı vurgulandı.

Yayınlanma: 05.12.2015 - 10:08
Abone Ol google-news

Hatay'da Suriye'ye giderken iki yıl örce durdurulan tırlarında silah ve mühimmat çıktığı öne sürülen İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı'nın (İHH), Türkiye'de iki yıldır okullardan “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesiyle topladığı para 40 milyon lirayı buldu. Geçen eğitim öğretim döneminde 25 bin sınıfta 750 bin öğrenciden para topladığını duyuran vakfın bu paraları nereye harcadığı denetlenemiyor. Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir,“El Kaide'yle, cihatçı örgütlerle bağlantısı olan bu örgüt, bakanlık onayıyla öğrencilerden topladığı paraları İslamcı örgütlere aktarıyor. Türkiye'nin IŞİD'e destek olduğu tartışmalarının olduğu dönemde bu paraların nereye gittiğinin araştırılması gerekiyor” dedi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla geçen yıl 6 ilde terör örgütü El Kaide’ye yönelik yapılan operasyonda, İHH'nin Kilis'teki lojistik destek bürosunda arama yapılmış, Hatay'da durdurulan İHH tırında “arama” krizi yaşanmıştı. Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın talimatıyla inceleme yapılmak üzere jandarma karakoluna çekilen TIR’da inceleme yapılması Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in talimatıyla engellenmişti. Türkiye'den Suriye'ye insani yardım taşıdığı ileri sürülen TIR'da yapılan aramada askeri mühimmat, hücum yelekleri, elektronik cihazlar ve bazı yaşam malzemeleri ele geçirildiği ortaya çıkmıştı. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu,"Savcının ısrarına rağmen adli kolluk görevi yapan jandarma TIR'ı aramayı başaramadı" iddiasında bulundu

Vakıf, 24 Eylül 2013'te Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne başvurarak, okullarda “Her Sınıfa Bir Yetim” projesi kapsamında para toplamak istediğini bildirmişti. Bakanlık ise 1 Ekim'de okullara yazı göndererek, proje için okullarda para toplanılmasının uygun görüldüğü açıklamıştı. Milli Eğitim Bakanı adına Müdür Mustafa Koç'ın imzaladığı yazı tüm okullara dağıtılmıştı. Yazıda, İHH'nin dünyanın 135 ülkesinde kimsesiz çocuklara ilişkin yardım kampanyası düzenlemek istediği belirtilirken, uygulamanın “milli eğitimin temel amaçlarına uygun” olduğu da kaydedilmişti.

Her Sınıfa Bir Yetim Projesi kapsamında, katılan sınıfların bir yıl boyunca her ay 90 lira toplaması

gerekiyor. 42 ülke içinden bir ülke seçilmesi istenilen sınıflar, daha sonra topladıkları paraları banka hesabı ya da elden vakfa veriyor. Vakfın okullara astığı broşürlerde, geçen eğitim öğretim döneminde 25 bin sınıfta, 750 bin öğrenciden para toplandığı belirtiliyor.

Broşürde, geçen eğitim döneminde 81 şehirde 6 bin 182 okulda 17 bin 286 yetime sahip çıkıldığı belirtiliyor. “Türkiye'de 25 bin sınıfta 750 bin öğrenci bu iyilik öyküsünün kahramanı” deniliyor.

 

DİKKAT ÇEKİCİ RAKAM

Kampanyanın iki yılı aşkın süredir devam ettiği hesaba katıldığında, toplanan paraların 40 milyon lirayı bulması dikkat çekiyor. Ancak bu paranın nereye harcandığı konusunda ciddi şüpheler bulunuyor.

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, El Kaide, El Nusra gibi çetelerle adı geçen bir kurumun okullardan para topladığını buna Milli Eğitim Bakanlığı'nın da onay verdiğini belirterek, “Toplanan paraların nereye gittiği denetlememiyor. Gerçekten ihtiyacı olanlara mı gidiyor yoksa terör örgütlerine mi gidiyor? Milli Eğitim Bakanlığı, bu yapıları okullardan, sınıflardan uzaklaştırmalı ve şu ana kada toplanın paranın nereye gittiğini araştırmalıdır” dedi.

Türkiye'nin IŞİD'e yardım ettiğinin tartışıldığı bir dönemde bu paraların da nereye gittiğinin de açıklanması gerektiğini anlatan Demir, “Şu anda açıkladıklarından fazla okula ulaştıklarını biliyorum. Yoksul halkı böyle kutsal değerlerle aldatarak, kimsesiz insanlara muhtaç insanlara yardım etme niyetleri suistimal ediliyor. . O paralar yerlerine ulaşmıyor. Paralar İslamcı örgütlere gitmiş olabilir. Ancak paranın laik, bilimsel Türkiye Cumhuriyeti karşıtlarına gittiği kesin” diye konuştu.

 

SENDİKACILARDAN MÜDAHALE

Öte yandan İzmir Bayraklı'daki okullara, Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerini de yanlarına alarak gelen vakıf temsilcilerine Eğitim Sen üyelerinin müdale ettiği öğrenildi. Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, sendika üyelerinin İHH'den gelenlere müdahale ettiğini ve bu kampanyayı okullarda anlatmalarına izin vermediğini belirterek, “Okullara cemaatleri ve dinci örgütleri sokuyorlar. Makbuzsuz para toplamaya çalışıyorlar. Ne adına, kim için topladıkları belli değil. Yetim kardeşiniz olacak diyorlar. Paranın nereye gittiği belli değil. Bu yasal değildir. Bu çalışmanın biran önce durdurulması gerekiyor” diye konuştu.

 

Tırlarda silah vardı!

Hatay'da yakalanan tırların içinde silah olduğunu belirten dönemin CHP İzmir Milletvekili ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdal Aksünger, “MİT tırlarından önce 2011'den bu yana özellikle Suriye'ye giden tırlarla ilgili büyük şüpheler vardı. Hatay ve Kilis'te toplam 17 tır yakalandı. Hatay'daki İHH tırında içinde silah ve mühimmat bulunuyordu. Bununla ilgili verdiğimiz soru önergelerine yanıt verilmedi. Tırlar adeta kaybedildi. Bu sevkiyatın Katar ve Suudi Arabistan finanslı tırlar olduğu belirtiliyordu. Burada nakliye yapan firmalar, aracılık yapanlar, ulaştıranlar var. Bu ciddi bir organizasyondan bahsediliyor. İslami vakıf ve derneklerin 'yardım' adı altında gönderdiği tırlarda büyük şüpheler bulunuyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon