Cumartesi Anneleri Türkoğlu’nun akıbetini sordu: ‘14 hükümet değişti’

Cumartesi Anneleri 732. haftada İHD önünde bir araya geldi, 1996’da kaybedilen Talat Türkoğlu’nun akıbetini sordu.

Yayınlanma: 06.04.2019 - 16:37
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Vedat Arık 

Buluşma mekânları olan Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki eylemi de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis ablukasında gerçekleştirildi. Cumartesi Anneleri, üzerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giydi, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını ve kırmızı karanfiller taşıdı. Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 732. haftasında 1996 yılında gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun akıbetini sordu, faillerin yargılanmasını istedi.

‘Anayasa Mahkemesi’ni göreve çağırıyoruz’

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını Sebla Arcan okudu. “Talat Türkoğlu’nun gözaltında kaybedilmesinden bu yana 14 hükümet değişti” diyen Arcan, “Bu hükümetlerin hiçbiri ne Talat’a ne de diğer kayıplarımıza ulaşabileceğimiz hukuki ve siyasi bir irade gösterdi. 23 yıldır cezasız bırakılan Talat Türkoğlu dosyasında maddi gerçeği açığa çıkartacak, sorumluların cezalandırılmasını sağlayacak etkinlikte bir yargılama yürütülebilmesi için Anayasa Mahkemesi’ni göreve çağırıyoruz. Kayıplarımızı aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

‘Annemin ömrü yetmedi’

Kars’ta gözaltına alındıktan sonra akıbeti açıklanmayan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise, “Canı pahasına kazandığınız bu topraklarda yaşayan torunlarınızın yaşam hakları ellerinden alındığı gibi bu topraklarda bir mezar dahi verilmemiştir. Şikayetimdir”dedi. Türkoğlu ailesi adına konuşan Münübe Türkoğlu da, “Annemin ömrü yetmedi, Talatını bulmaya. Ömürler geçti, adalet kayıplarına gelmedi. Talat sosyalist kimliğinden dolayı kaybedildi. Bizim sevdiklerimiz, kardeşlerimiz gözaltına alınarak kaybedildi” dedi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler