Bir kelime bir cümle

Yazarımız Muzaffer Ayhan Kara, her hafta Cumhuriyet Ege'de önemli isimleri ağırlıyor, onlara on beş kelime verip her biri için bir cümle kurmalarını istiyor. Ayhan Kara'nın bu haftaki konuğu Devlet Eski Bakanı ve TBMM Başkan Vekili, Hukukçu, Akademisyen Yüksel YALOVA...

Yayınlanma: 09.08.2019 - 10:11
Abone Ol google-news

TBMM (Parlamenter Sistem dönemi): Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran irade, Parlamenter Rejim ve Başkanlık Rejimi yanında “Meclis Rejimi”nin dünyadaki tek örneği.

TBMM (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dönemi): Kendi iradesiyle bugünkü statüsüne hükmetmiş bir büyük çınar.

TBMM Başkanı: Eskinin ihtişamı ile yeninin belirsizliği arasında kurumun özgül ağırlığını arayan bir makam.

TBMM Başkanvekili: Oldum olası yükü taşıyandır.

ANAP: 12 Eylül 1980 askeri darbe sonrasının eksik rekabet koşullarında ve depolitizasyon döneminde kimya bilimine inat dört eğilimle Türkiye’yi çağdaş kapitalist sisteme eklemleyen ve siyasete boyun eğen bir parti.

Özal: Patronaj-Kli- yantel Mekanizmanın hakimiyetinde bir ülkede ulusal ve uluslararası dinamikler arası güç mücadelesinde bir siyasi kimlik.

Siyaset: Seyis kelimesiyle ortak kökten gelir, Batı’da Polis’in Yönetimi nedeniyle Politika adını alır.

Hukuk devleti: Kutadgu Bilig’te Yusuf Has Hacip formülüyle yasaların adil olmasıdır, meşru olmasıdır.

Kanun devleti: Legalite ve Legitimite olmadan adına Kanun dediğimiz kurallar manzumesidir ki ömrü olmaz. Parlamentoya Dayalı Başbakanlı Hü- kümet Sistemi: Ta- rifindeki güçlük ortada; Siyasi Kurumlar-Rejim-Sistem dizgisinde “Parlamenter Rejim” diyorsanız “Kuvvetlerin İşbirliği” kuralına uyacaksınız.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi: “Parlamenter Rejim”i beğenmiyorsanız, alternatif olarak “Başkanlık Rejimi”ni seçeceksiniz, orada da kural “Kuvvetler Ayrılığı”dır.

Üniversite: Dünyada bir bina yığınına bu tabela için üç şartımız var, meslek ölçütü ve bilim ölçütü yanında AR-GE yoluyla ekonomik getiri ölçütü.

Siyasetçi Yüksel Yalova: Milletvekili, Bakan, TBMM Baş- kan Vekilliği sonrasında siyaset sahnesinde yoksa siyaseti bilmiyor demektir.

Hukulçu Yüksel Yalova: “Dünya yıkılsa da bırak adalet yerini bulsun” diyen Latin özdeyişinin peşinde biri...

Akademisyen Yüksel Yalova: “Öğreten öğrenir” düsturuyla yaşına başına bakmadan Laniakea, Epigenetik ve Connectome öğrenebilmek için yabancı lisanlar ve gerekli bilim dilleri arasında boğuşan biri...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler