Hedef 12 ay turizm

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın hedefi kısa süren turizm sezonunu 12 aya yaymak. Çin’den Dalaman’a ilk uçağı indirme çabası içinde olan genç başkan, “Çinli turisti Marmaris’e çekeceğiz” diyerek hedefine doğru ilerliyor .

Yayınlanma: 01.11.2019 - 06:00
Hedef 12 ay turizm
Abone Ol google-news

Muğla’nın Marmaris ilçesi Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Oktay, seçimlerde, ilk olarak “kaybolan huzuru getireceğim” diyerek yola çıktı. “Huzur olursa, her şey” olur düşünçesiyle kolları sıvadı. Hedefi, kısa süren turizm sezonunu 12 aya yaymak. 2020 turizm sezonu için Çin ve İngiltere’ye gitti. 25 bin kilometre yol kat etti. Çin’den Dalaman’a ilk uçağı indirme çabası içerisinde olan genç başkan, “Çinli turisti Marmaris’e çekeceğiz” diyerek hedefine doğru ilerliyor. 



6 ay nasıl geçti.. 

Çok çabuk geçti. Yeni olmamız itibarıyla ilk 3 ay makamdan çıkamadım. Binden fazla insan hayırlı olsun için geldi. Göreve gelir gelmez. Turizm sezonu başlamıştı, kent bir anda hareketlendi. Hizmet anlamında da hedeflerimize ilerliyoruz. Kültür ve sanat anlamında çalışmalar yaptık. Tesisleri yeniledik. Kapalı spor salonunun olduğu bölgede, atıl durumda kalmış yerde düzenlemeler yaptık. Mini kapalı salon yaptık. Bozuk yollarımız vardı. Özellikle anaokulu, hastane bölgesinde yollar çok kötü durumda idi. 

Bir gününüz nasıl geçiyor?

Sorumluluğumuz çok. Vatandaşın her sorununu çözmek için çalışıyoruz. Saat 08.00’de mesaiye başlıyorum. Evden makama yürüyerek gidiyorum. Mecbur olmadıkça makam aracını kullanmıyorum. Belediyeye giderken onlarca esnaf ve vatandaşla sohbet etme fırsatı buluyorum. Günde 15 bine yakın adım atıyorum. 

Vatandaş size her zaman ulaşabiliyor mu?

Belediyede olduğum zaman benle görüşmek isteyen herkes görüşebilir. “Başkanla görüşmek istiyorum” diyen direk odama çıkarılır. Yasalar çerçevesinde her zaman çözüm bulmak için çalışırım. Belediye başkanlarında mesai kavramı yoktur. Gündüz gelemeyen, akşam telefonla ulaşıyor. Telefonum 24 saat açık. Gün içerisinde olduğu gibi gecede sürekli açık. 



Kaçak yapılarla mücadele ne durumda. Yıkımlar başladı mı? 

Çok güzel bir çoğrafyaya sahibiz. Bunu sürdürülebilir kullanmak gerekir. Kaçak yapılaşma özellikle imar barışıyla birlikte, tavan yaptı. Göreve geldiğimiz bu tarafa kaçak hiçbir yapıya göz yumma olamaz. Mücadeleyi yasalar ve hukuk içerisinde yapıyoruz. Yıkımlar başladı. İmar barışının avantajları da dezavantajları da var. Özellikle planlı bölgeler için değerlendirildiğinde vatandaşların ufak tefek sorununun çözülmesi yönünde olumlu gibi görünüyor, ancak plansız bölgelerdeki bu uygulama çok ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bir an önce plansız bölgelerin planlanması gerekiyor. En kötü plan hiçbir plan olmamasından daha iyidir. 

Marmaris’e yerli ve yabancı turist sayısında artış var mı?

Marmaris’te özellikle turizmin gelişmesiyle birlikte, Bodrum ve Datça’dan farklı olarak daha çok yabancı turistlere yönelik gelişme gösterdi. Son yıllarda iç pazardan da Marmaris’e gerek turistlik, gerek yerleşim alanında artış var. Konut fiyatlarında yükseliş söz konusu. Konut satışları ve fiyatların yükselmesi Marmaris’in ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Seçimlerde projelerin dışında, hep “huzur getireceğim” dediniz. Seçimlerde hep huzur vaat ettim. Yapısal anlamda bir çok proje hayata geçer. Esas olan kentin huzurudur. Biz hakikaten huzuru getirdik. Göreve geldiğim zaman her kesime hitap ettim, ayrımcılık yapmadım. Dünyanın incisi olarak dile getirdiğimiz Marmaris’te sinerjiyi yakaladığımız zaman daha büyük hedeflere ilerleyecek durumda oluruz. Bunun temellerini attık. Kurumarla birlikte ortak çalışıyoruz. Kültür merkezi, spor salonu, yol yapılır. Ama biz temelinde uyum ve huzuru yakaladıktan sonra çok daha iyi işler yaparız. 

İlk defa EcoFest Marmaris düzenlediniz, başarılı mıydı? 


Yerli ve yabancı turist ile bölge halkı yoğun ilgi gösterdi. Kentimize her yönüyle çok yakışan bir festival oldu. Her yıl çapını daha da genişleterek, etkinlikleri kentimizin farklı bölgelerine, mahallelerine yaygınlaştırmayı planlıyoruz. EcoFest Marmaris’i, aslında yalnızca bir festival olarak görmüyoruz. Arkasında yatan çok daha kapsamlı, üretime ve ekolojiye dayalı bir kent vizyonunun vitrini niteliği taşıyor. 

Marmaris’de sezonu uzatma hedefiniz var nasıl olacak? 

Son yıllarda 3-4 aya sıkışan bir sezon vardı. Kısa süren sezonda kazanılanla bir yılı yaşamak çok zor esnaf için. Gelir gelmez turizmi 12 aya yaymak için yurt dışı görüşmelerimiz oldu. Rusya, Ukrayna, Lübnan, Çin, İngiltere ve Almanya’ya giderek 25 bin kilometre yol yaptım. Gittiğimiz ziyaretlerde ve fuarlarda Marmaris’i tanıtıyoruz. Bu çabalarımızın ilerideki yıllarda meyvesini vereceğine inanıyorum. 



Çinli turist getirmeyi planlıyorsunuz? Neden Çinli turist? 

Sezonu 12 aya yaymanın diğer bir ayağı da Çinli turist getirmekle başlıyor. Çinli turistte ciddi potansiyel var. Çin’den Dalaman’a ilk uçak seferi planımız var. Ulaşım, turistin gelmesi için çok önemli. Ulaşımı çözdükten sonra turist gelir. Bunu sadece Marmaris olarak değerlendirmeyelim. Muğla, Aydın ve Denizli’ye de etki eder. Tüm bölgemize katma değer yaratacak bir çalışma bu. Neden Çinli turist? diye sorarsanız, bakanlığın verilerine göre Türkiye’ye gelen bir turistin bıraktığı para, 670 dolar, Çinli turistin ortalama harcaması 3 bin dolar. Böyle bir değer var. Çinlilerin böyle bir coğrafyayı tanıması ve faydalanması gerekir. Eğer başarabilirsek ülkemiz adına ekonomik olarak ciddi katkımız olacaktır. Başaracağımıza inanıyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler