Muğla’da MUÇEV isyanı

Kentin büyükşehir statüsü kazanmasının ardından Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı tarafından kurulan (MUÇEV), Muğla bölgesinde bulunan dünyaca ünlü 14 plaj, iskele, koy ve tesislerin işletme ve ihaleye verme hakkını aldı. MUÇEV, özellikle dünyanın gözdesi olan Ölüdeniz ve caretta caretta bölgesi olan İztuzu Plajı’nın işletmesini özel kişilere verdi. Milyonlarca lira gelir getiren turizm alanlarından elde edilen gelirlerin, kent için harcanmadığı iddia edildi. Belediye Başkanı, Ticaret Odası ve milletvekilleri tepkili.

Yayınlanma: 26.12.2019 - 19:04
Muğla’da MUÇEV isyanı
Abone Ol google-news

Muğla’nın büyükşehir olması sonrasında kurulan Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın (MUÇEV), sahiller, plajlar, yat bağlama tesisleri, iskeleler ve koyların işletmesini alarak özel şirket ve kişilere ihaleye vermesi, belediye başkanı, STK, siyasiler ve milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

2014 YILINDA KURULDU

Başta CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye Belediyesi, Marmaris ve Bodrum belediyeleri de olmak üzere yerel yönetimlerin bölge yararına işletmesi gereken turizm alanları, 2014 yılında MUÇEV adı altında kurulan vakfa verildi. Vakıf, aralarında dünyaca ünlü Ölüdeniz, Belcekız gibi sahiller, plajlar ve koyları ihale yoluyla başka şirketlere verdi. Devredilen halk plajları için bölge sakinleri, defalarca eylem yaptı, ancak değişen bir şey olmadı.

İddiaya göre, MUÇEV tarafından yeterince denetleme yapılmaması doğal güzelliklerin zarar görmesine neden oldu. Ölüdeniz ve Belcekız Plajı’nda bulunan alanlarda kaçak yapıların bulunması, çirkin görüntülerin oluşması ve denetimsizlik nedeniyle vatandaşlar da mağdur oldu. Ticaret Odası Başkanı Osman Çıralı: MUÇEV tarafından kiraya verilen Belcekız Plajı 12 ay boyunca turizme katkı sağlayan yamaç paraşütü sporunun önemli bir iniş noktası. Sporcuların ve tandem atlayış yapanların iniş alanlarındaki büfeler, atılan masa, sandalyeler ile yapılan platformlar Babadağ’dan yapılan uçuşlarda güvenliği ciddi derecede sekteye uğratıyor. Bu görüntüler ayrı zamanda bölgenin imajını da zedeliyor. Yamaç paraşütünde son yıllarda yaşanan kazalar incelendiğinde inişlerde kazaların giderek arttığını üzülerek görüyoruz. Sadece biz değil, işletmeler de sorunlar nedeniyle mağdur. Biz, Belcekız Plajı’nın kalkış alanları sorumlusu ve hiçbir kâr amacı gütmeyen, bölgeyi bilen, önceliğini bölgenin turizm gelirlerini artırmaya, çevreyi korumaya ve güzelleştirmeye adamış odamıza verilmesini talep ediyoruz. İşletmecilerle ve ihaleyi alan kişilerle sorunumuz yok. Plajdan elde edilen gelirin tümünü, yine bu bölgenin turizmine harcamayı istiyoruz.

YÜZDE YÜZ TALİBİZ

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca: MUÇEV bu bölgeleri işletemiyor. İşlettiği yerlerde hep sorun çıkıyor. Biz şunu diyoruz, Saklıkent’i Seydikemer Belediyesi işletiyor. İztuzu’nu Ortaca Belediyesi’ne verdiniz. O zaman Ölüdeniz’i de bizim işletmemiz gerekiyor. Bizim işletme hakkımız var. Biz işletelim yine kontrol sizde olsun. Buralardan kazanacağımız parayı yine Fethiye’ye harcayacağız. Kuruşu kuruşan denetleyin. Mesela körfezin temizlenmesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödenek olmadığını söylüyor. Ölüdeniz işletmesini bize verin, körfezi sizden bir kuruş para istemeden temizleyeyim. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bu tür işletmeler hep belediyelerdedir. Fethiye’ye ve Ölüdeniz’e yazık oluyor. İşletmesini verin, Ölüdeniz’i bir dünya markası yapalım. İşletmeye yüzde yüz talibiz.



Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal: MUÇEV’den elde edilen gelirlerin Fethiye için harcanmasını istiyoruz. Çünkü bölgede ciddi altapı sorunları var. Sorunların giderilmesi ve çözümünün kısa sürede yapılması için kaynak gerekiyor. Sahil bölgelerinin en büyük sorunu merkezi hükümetten aktarılan bütçenin sabit nüfusa göre aktarılıyor olması. Yaz nüfusuna göre altyapımız yetersiz kalıyor. Bizim taleplerimizi ilgili kurumlara iletince, onlarda ödenek yetersizliğinden yakınıyor. Elimizde Ölüdeniz sahili gibi çok ciddi gelirin olduğu bir alan var. Maalesef bunu Fethiye olarak değerlendiremiyoruz. Bu gelir Fethiye’ye kalsa bütün sorunların çözülmesine yardımcı olur. Bu sorunların hepsine çare olacak gelir var burada. Biz yıllardır gelirlerin Fethiye’de kalmasını istiyoruz ama hâlâ bir sonuç yok.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban: CHP’li belediyelere plajları ve işletmeleri vermemek için MUÇEV kuruldu. Amaçları CHP’li belediyelerin buradan pay almasını engellemek. Muğla’nın en değerli yerlerini işletip, kiraya veriyorlar ve kendi kasasında tutuyorlar, üstelik bu paraların da nerelere gittiği belli değil. Zaten MUÇEV’in resmi olarak kurulması doğru da değildir. Biz bu işletmelerin yerel belediyeler tarafından yapılmasını ve gelirlerin yine kent için harcanmasını istiyoruz. Açık ve net olan şudur, MUÇEV Muğla’nın güzelliklerini talan etmek için kurulmuştur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler