Cuntacılar adliyede

15 Temmuz akşamı Türkiye'de gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminin ardından başlayan operasyonlarda 13 general tutuklandı. Yurt genelinde cezaevine gönderilen general ve amiral sayısı 79'a yükseldi.

Yayınlanma: 19.07.2016 - 03:49
Abone Ol google-news

Darbe girişiminde gözaltına alınan, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün bulunduğu 31’i general toplam 127 kişi tutuklandı. İstanbul’da, 278 kişi tutuklanırken, bunlar arasında 13'ü general, 25 asker bulunuyor.

İşte tutuklanan 79 general ve amiralin isimleri

Darbe girişimiyle ilgili gözaltına alınan generaller ve amirallerden oluşan 27 şüpheli dün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne getirildi. Askerlerin Adliye gelişi sırasında yoğun güvenlik önlemi alındı. Şüpheli 26 general, “Anayasayı ihlal, hükümeti, karşı suç, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan ve Cumhurbaşkanına suikast” suçlamasıyla Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nda görevli savcılar tarafından sorgulandıktan sonra sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Korgeneral İlhan Talu, adliyeye getirildikten sonra sorgusunun ardından mahkemeye çıkarılmadan geri gönderildi. Bu arada 47 asker de adliyeye sevk edildi.

Akıncılar’da 99 tutuklama

Soruşturma kapsamında darbenin hava üssü olarak kullanılan ve Hulusi Akar gibi isimlerin rehin tutulduğu Akıncılar Hava Üssü’nde gözaltına alınan 124 kişiden 99’ü tutuklandı. Ankara Batı Adliyesi’ne çıkarılan Akıncı 4. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim, İstanbul Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ömer Faruk Harmancık, gözaltındaki Akın Öztürk’ün damadı Kara Pilot Kurmay Yarbay Murat Karakuş, İzmir 2. Ana Jet Üssü Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk, Güvercinlik Kara Havacılık Okulu Komutanı Ünsal Coşkun’un da aralarında bulunduğu 99 şüpheli tutuklandı. Şüpheliler, “silahlı terör örgütü kurmak”, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “kasten adam öldürmekle” suçlandı.

1 ve 2 numara belli değil

Savcılık kaynakları, darbe girişimine ilişkin belgelerde, Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanı’nın kim olduklarının belli olmadığı, buna ilişkin bir atama görünmediğine dikkat çekti. Savcılık yetkilileri, bu durumu değerlendirirken, darbecilerin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve İkinci Başkanı Yaşar Güler paşaları önce darbeye katılma konusunda ikna etmeye çalışacakları, eğer bu mümkün olmazsa öldürerek etkisiz hale getirecekleri şeklinde değerlendirdiler. Savcılık yetkilileri, gözaltına alınan şüphelilerin 81 ile ilişkin atama belgelerine göre belirlendiğini de söylediler.

EDOK komutanı gözaltında

Savcılık kaynakları darbenin Cemaat bağlantısını, dosyaya giren bazı şüphelilerin ifadelerinin yanı sıra darbe gecesi yakalanan eski polis amirleri Lokman Kırcılı ve Gürsel Aktepe’nin ifadelerinin etkili olduğunu bildirdi. Savcılık yetkilileri ayrıca EDOK Komutanı Metin İyidil’in gözaltına alındığını belirttiler.

Şüpheli generallerin sorgusu sürerken soruşturma dosyasında, darbecilerin belirlediği “Hareket emri” ortaya çıktı. Söz konusu Hareket emrinde “Karargâh sorumluların” isimlerine yer verildi.

Her türlü tedbiri alın

Kurmay Albay Cemil Turhan imzasıyla Genelkurmay’dan diğer birliklere gönderilen ve “her türlü tedbiri almaları” belirtilen “Hareket emrinde” görevlendirilen karargah sorumlularının isimleri şöyle: Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nın sorumlusu Tuğgeneral Mehmet Partigöç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargah sorumlusu Tuğgeneral Erhan Caha, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı Tuğamiral İrfan Arabacı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargâh Sorumlusu İlhan Karasu, Jandarma Genel Komutanlığı Karargah Sorumlusu Tuğgeneral Faruk Bal, Sahil Güvenlik Komutanlığı Karargâh Sorumlusu Mustafa Ş. Gümüşiğne.

Darbe girişiminden bugüne kadar İstanbul’da 351’i rütbeli olmak üzere 1701 asker gözaltına alındı.

İstanbul’da 25 tutuklama

İstanbul Emniyeti’nde görevli 140’ı rütbeli, 465 polis ise görevinden uzaklaştırıldı. 13’ü general 25 asker ise tutuklandı. 2 bin 300 asker ile 132 hâkim ve savcı hakkında gözaltı kararı 13 general ve amiral hakkında tutuklama kararı verilmişti. Dün sabah da 12 asker hakkında da tutuklama kararı verildi. Mahkemenin verdiği tutuklama kararında cemaate ilişkin soruşturmalar ismi geçen şüphelilerin fırsat bulduklarında yasal ve gayri yasal yollarla yurtdışına kaçtıklarına dikkat çekildi. Gözaltına alınan erlerin girişim sırasında üstlerinin kendilerine eğitim ve tatbikat yapılacağı yönünde talimatlar vererek darbe girişimine dahil edildikleri şeklinde ifade verdikleri öğrenildi.

Roboski’ye adı karışmıştı

Şırnak Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar da gözaltına alındı. Baysar, 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski’de katliamında Tugay Komutanı olarak görev yapıyordu. Roboski Derneği Başkanı Veli Encü, “Katliamdan sonra ailelere baskıları oldu. Çocuklarını kaybeden korucu aileler göreve gitmedikleri zaman ‘Bu olayın peşine düşmeyin. Devlet yaptı. Farz edin emri ben verdim. Devletle baş edemezsiniz’ diyordu” dedi.

Manisa'da tuğgeneral tutuklandı

Manisa'da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan ile Merkez Komutanı Albay Murat Yıldız sevk edildikleri adliyede tutuklandı.



Manisa'da darbe girişimine destek oldukları gerekçesiyle Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan ile Merkez Komutanı Murat Yıldız geçen cumartesi sabah saatlerinde gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edildi.

Gözaltı sırasında rahatsızlanan Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan dün akşam saatlerinde Manisa Devlet Hastanesi'ne getirildi ve yaklaşık 2 saat tedavisi devam etti. Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan buradaki tedavisinin ardından Merkez Komutanı Albay Murat Yıldız ile birlikte götürüldükleri adliyede tutuklandı. Arslan ve Yıldız'ın Manisa T Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Ergin Kupan, Astsubay Başçavuş Yusuf İnci ile Uzman Çavuş Muharrem Alkan'nın sorguları devam ediyor. (DHA)

Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tümgeneral Ünlü tutuklandı

Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan Polatlı Topçu ve Füze Okulu Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü, yapılan sorgulamadan sonra dün gece çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Sincan F tipi Cezaevi'ne konuldu. (DHA)

Sivas'ta, darbe girişiminin önlemesinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra dün akşam adliyeye sevk edilen 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Darbe girişimi sonrası Sivas'ta gözaltına alınan 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır, üsteğmenler İsmail Siyahgül, Fatih Taşkın, Mustafa Bozkurt, Hasan Hüseyin Şahin, Cengiz Topal, İsa Yılmaz ve teğmen Ali Seval dün akşam saatlerinde Numune Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi. Burada ifadeleri alınan Tuğgeneral Sağır ile Üsteğmen İsmail Siyahgül, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Diğer şüpheliler üsteğmenler Fatih Taşkın, Mustafa Bozkurt, Hasan Hüseyin Şahin, Cengiz Topal, İsa Yılmaz ve teğmen Ali Seval ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (DHA)

KORGENERAL İYİDİL GÖZALTINA ALINDI

Darbe girişimiyle ilgili olarak Ankara'da sürdürülen soruşturma kapsamında Korgeneral Metin İyidil gözaltına alındı. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı olan Korgeneral İyidil, sabah saatlerinde Ankara Merkez Komutanlığı'na gitti. Buradan soruşturmayı yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yönlendirilen Korgeneral İyidil gözaltına alındı. İyidil, darbe girişimine destek vermediğini savunmuş, 15 Temmuz'da Etimesgut'tan Ankara'ya 200 tankın inmesini önlediğini söylemişti.

ASKERİ HAKİM VE SAVCILAR GÖZALTINDA

İstanbul'da yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve emniyette işlemleri sürenler arasında 15 askeri hakim ve savcı da var.

Askeri ataşe gözaltına alındı

Türkiye’nin Kuveyt’te görevli askeri ataşesi Mikail Güllü, Ankara’nın talebi üzerine Suudi Arabistan’da gözaltına alındı. Güllü, karayoluyla Kuveyt’ten kaçarak Suudi Arabistan’ın doğusundaki Dammam kentine geldi. Havalimanında Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek üzere Amsterdam aktarmalı uçağa bineceği sırada gözaltına alındı. Güllü’nün adı, darbecilerin üzerinde bulunduğu söylenen “atama listesinde” Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu genel müdürü olarak geçiyordu.

ABD’ye iltica etmek istemiş

Darbe girişimi nedeniyle tutuklanan İncirlik Üssü’nün komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın, darbe girişimi başarısız olunca ABD’den sığınma talebinde bulunduğu iddia edildi. Amerikan New York Times gazetesi, Amerikalı yetkililerin sığınma talebine olumsuz karşılık verdiğini yazdı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı dün İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda arama yaptı.

Balyoz mağduru komutan oldu

Antalya İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül, darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında tutuklandı. Yurdagül’ün yerine Kıdemli Albay Yusuf Kelleli atandı. Kelleli, Balyoz davasında toplam 3 yıl 5 ay 15 gün tutuklu yargılandıktan sonra beraat etti. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açtığı maddi ve manevi tazminat davasında Kıdemli Albay Kelleli’ye, 225 bin lirası maddi, 830 bin lirası ise manevi olmak üzere toplam 1 milyon 55 bin lira tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

Kaymaz’ı öldüren polis öldürüldü

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli olan ve darbe girişimi sırasında özel harekât ve askerlerle birlikte Arnavutköy Topkule Kışlası’na girmek isteyen polis memuru Serdar Gökbayrak, askerin ateş açması sonucu öldü. Gökbayrak’ın, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2004’te 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın öldürüldüğü olayın faillerinden olduğu ortaya çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler