'Demokrasi adına mutsuzuz'

Eski Yunanistan Başbakanı Papandreu, dün gazetemize özel bir dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Dündar ve Gül’e moral için gelen Papandreu, “Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumundan endişe etmekteyiz” dedi.

Yayınlanma: 20.12.2015 - 22:45
Abone Ol google-news

Sosyalist Enternasyonel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın da eşlik ettiği Papandreu, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Tahir Özyurtseven, Yayın Danışmanı Doğan Satmış ve Haber Koordinatörü Murat Sabuncu’yla Can Dündar’ın ofisinde görüştü. (Fotoğraf: Can er ok)

Eski Yunanistan Başbakanı, Sosyalist Enternasyonal (Sİ) Başkanı Yorgo Papandreu, yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanan Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e desteklerini iletmek için gazetemizi ziyaret etti.

Yorgo Papandreu: IŞİD ne yapıyorsa tersi uygulanmalı

“Dostu ve komşusu olduğumuz Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığını destekleyen bir duruşla buraya geldik” diyen Papandreu, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik yolunda yeni fasılları açtığını anımattı. Bu konuda umutlu olduklarını belirten Papandreu, “Ancak aynı anda kaygılıyız; mutsuzuz. Çünkü Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumundan endişe etmekteyiz. Belli bir otoriterlik algısı hâkim ve demokrasilerde herkesin, özgürce kendini ifade edebilme hakkı olduğuna inanıyoruz. Herkes, her konuda ve her nevî güç unsuru ile ilgili olarak, özgürce eleştirisini yapabilmelidir. Ben buraya, uzun süredir yayımlanan ve bir geleneği sürdüren, Türk toplumunda çok önemli bir vazifeyi üstlenmiş olan gazetenizi ziyarete ve aynı zamanda, basın özgürlüğü ile ilgili kaygılarımı ifade etmeye geldim” dedi.

Benim için onur

Basın ve ifade özgürlüğünün Avrupa Birliği için “olmazsa olmaz” bir öncelik olduğunun altını çizen Papandreu, “Can Dündar’ın odasında bulunmak benim için ayrı bir onur. Bu konuyu AB’de gündeme getireceğimizden emin olabilirsiniz... Bu, Türkiye ve AB arasında yeni müzakere faslının açılması anlamında da önem arzediyor. Umalım ki, Türkiye’nin demokratikleşmesinde derinlemesine ilerleme sağlanabilsin. Sizlere Avrupa’nın birçok köşesinden destek geleceğine ve gelmekte de olduğuna eminim. Bölgemizde yaşanan tüm sorunlara ve çatışmalara rağmen, demokratik toplumumuzda bu değerleri ortaya koyacağımıza inanıyorum. Bu artık her zamankinden daha da önemlidir.”

Dündar ve Gül’ün tutukluluğu konusunda “Biz ne yapabiliriz” şeklinde bir soru yönelten Papandreu’ya, Tahir Özyurtseven, “AB’den bu konuda çok net bir tavır ortaya koymasını bekliyoruz. Özellikle Merkel ve Hollande şu aralar sığınmacılarla uğraşmaktalar” yanıtını verdi. Gazetemizin çevresindeki polis barikatı ve TOMA’lara dikkat çeken Papandreu “IŞİD sizi muhalefet ve demokrasinin sesi olduğunuz için hedef mi alıyor?” dedi.

Davayı geciktiriyorlar

Toplantıda konuşan Akın Atalay ise Dündar ve Gül’ün tutukluluk süreçlerini detaylarıyla anlatarak şöyle devam etti: “Önceki akşam cezaevindeki arkadaşlarımızı ziyarete gittiğimde, kendilerine sizin gazeteyi ziyaret edeceğinizi de söyledim. Çok memnun oldular, saygı ve selamlarını ilettiler. Moral bakımından çok güçlü durumdalar. Bunun yalnızca onların bireysel özgürlüklerini ilgilendirmediğini toplumun da artık fark ediyor olduğunu biliyorlar. Toplumun, hükümeti rahatsız eden bir haber yayımladıkları için orada hapis yattıklarının farkında olmasından mutlular. Üzüntüleri şu: Onlar orada tutuklu kaldıkları müddetçe Türkiye’de gazetecilik yapılamayacağı gerçeği. Bir an önce, davanın açılmasını bekliyorlar. Davanın bilinçli ve kasıtlı olarak açılmadığını düşünüyorlar. Çünkü dava açıldığında, mahkemenin önüne gittiklerinde derhal serbest bırakılacakları inancındalar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler