Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ve Roma Statüsü'ne yönelik tutumunda geçen yıldan bu yana herhangi bir değişiklik olmadığını, statüye taraf olma yönünde hazırlıklar sürdürüldüğünü bildirirken, Türkiye'nin Lahey'deki toplantıda temsil edileceğini de belirtti.

Yayınlanma: 18.11.2009 - 17:12
Abone Ol google-news

Hakkında "tutuklama emri" bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in İstanbul'da İSEDAK Zirvesi'ne katılımı sorunu nedeniyle geçtiğimiz günlerde yoğun bir biçimde gündeme gelen, Türkiye'nin Uluslar arası Ceza Mahkemesi ile ilgili yaklaşımında bir değişiklik olmadığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemesine ve Roma Statüsüne yönelik tutumunda geçen yıldan bu yana herhangi bir değişiklik olmadığını, statüye taraf olma yönünde hazırlıklar sürdürüldüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün bir soru üzerine yaptığı açıklamada, Bakanlık tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu için hazırlanan kitapçıktaki ifadelere de atıfta bulunularak Türkiye'nin "Uluslararası Ceza Divanına (UCD) temel oluşturan Roma Statüsü"ne taraf olma yönündeki taahhüdünü geri çektiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye'nin Uluslararası Ceza Divanına ve Roma Statüsüne yönelik tutumunda geçen yıldan bu yana herhangi bir değişiklik olmamıştır: Statüye taraf olma yönünde hazırlıklar sürdürülmekte olup, bu husus TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu için hazırlanan kitapçıkta da açıkça belirtilmektedir. Türkiye 2004 yılı Ocak ayından bu yana UCD 'Dostlar Grubu' çalışmalarına katılmaktadır. Aynı meyanda, Lahey'de bugün başlayan UCD Taraf Ülkeler Kuruluna da ülkemiz bir heyetle katılacak ve heyet başkanımız ulusal pozisyonumuzu dile getiren bir sunuşta bulunacaktır. Keza, Türkiye 2010 yılı Mayıs ayında Uganda'da yapılacak Gözden Geçirme Konferansına da katılmayı öngörmektedir."


"İlkelerini destekliyoruz ancak önemli eksiklikler var"

Açıklamada ayrıca, "Türkiye'nin cezasızlık kültürüyle mücadelede önemli bir aşama olarak gördüğü UCD'yi kuran Roma Statüsünün temelindeki ilkeleri desteklemekte ve Statüye taraf olma iradesini sürdürmektedir" de denildikten sonra, şöyle devam edildi:
"Ancak, ülkemiz henüz taraf olmadığı UCD Statüsünde 'saldırı suçu'nun tanımlanmamış ve terörizmin henüz Statü kapsamına alınmamış olmasını önemli eksiklikler olarak görmekte ve önümüzdeki dönemde düzenlenecek toplantılarda bu konularda gelişmeler kaydedilmesini umut etmektedir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler