AB, Rusya ile ilişkilerini düzeltiyor

AB ile Rusya arasında yapılan zirvede, dış politika, iklim değişikliği ve enerji alanında işbirliği konuları ele alındı.

Yayınlanma: 18.11.2009 - 18:00
Abone Ol google-news

İsveç medyasının haberlerine göre, AB dönem başkanı İsveç'in başkanlığında Stockholm'de yapılan zirvede, AB yöneticileri ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliği konuları üzerinde mutabakat sağladı.

Zirveden sonra AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Barroso, Rusya ile gerçekleştirdikleri toplantının şu ana kadar yapılan en iyi toplantı olduğunu söyledi. Bu toplantı, 24'üncü AB-Rusya zirvesi oldu.

Zirvede küresel ısınma da önem verilen konular arasında yer aldı. Dönem başkanı İsveç, Rusya'dan, iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkili yer almasını, BM çerçevesinde gelecek ay Konpenhag'da benimsenmesi öngörülen sözleşme sürecine daha fazla katkı yapmasını istedi.

Medvedev, basın toplantısında, görüşmelerinin gündeminde yer alan iklim değişikliği maddesine Rusya'nın özel önem verdiğini ifade ederken, Barroso da Medvedev'in küresel ısınmaya yol açan gazların salımında 2020 yılına kadar, 1990'a göre yüzde 25 oranında azaltma sağlanacağı sözünü verdiğini belirtti.

Rusya bu konuda daha önce yüzde 10-15'lik bir oran taahhüt etmişti. Barroso bu kararın çok memnun edici olduğunu vurguladı.


Rusya-AB Ekonomik Paktı

Öte yandan, ekonomik konular kapsamında da Medvedev, Rusya ve AB arasında "yeni bir ekonomik işbirliği paktının" yakında hazırlanmış olacağını umut ettiğini belirtti. "Bu konudaki gelişmeler kötü değil" diyen Medvedev, bir metnin ana noktaları çerçevesinde uzlaşıldığını, kesin anlaşma metninin yakında hazır olacağını kaydetti.

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de enerji güvenliğini de ele aldıklarını, Rusya'dan Avrupa'ya gelen doğal gazın ulaşım güvenliğinin artırılması üzerinde durduklarını ifade etti.
Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi Rusya. AB, doğal gazının yüzde 20'sini Ukrayna üzerinden alıyor. Bu güzergah da zaman zaman sorunlara yol açıyor. Bu konuda Türkiye güzergahı üzerinde de çalışmalar sürüyor.

İsveç basınında, Stockholm'deki zirveyle birlikte Rusya-AB ilişkilerinin yanı sıra Gürcistan'daki savaştan sonra son derece soğuk olan İsveç-Rusya ilişkilerinin de normale döneceği yorumu yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler