Obama: İdam edilir

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin tarihte gördüğü en büyük terör eylemi olan 11 Eylül 2001'in baş sanıklarından Halit Şeyh Muhammed'in idam edileceğini söyledi.

Yayınlanma: 18.11.2009 - 21:05
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, ''bağımsız yargıya tabii ki başkan olarak etki etmek istemem'' demekle birlikte, Küba-Guantanamo Cezaevi'nde tutulan sanığa muhtemelen idam cezası verileceğini bildirdi.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder da Halit Şeyh Muhammed'in New York'ta yargılanacağını kaydetti. Öte yandan, ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerinin 1998 yazında eşzamanlı bombalanmasının sanıklarından Ahmed Halfan Geylani de Guantanamo'dan New York'a getirilecek. Darüsselam (Tanzanya) ve Nairobi (Kenya) büyükelçiliklerinin bombalanmasında toplam 224 kişi ölmüştü.

Başkan Obama, Küba'nın güneyindeki Amerikan cep toprağı Guantanamo koyundaki tutukevi kampının gelecek yıl kapatılmasına söz verdi. 22 Ocak'ta kapatılabileceği belirtilen Guantanamo'daki terör tutuklularının hemen hemen tümü, hakkında dava açılmamış kişiler. Tutuklular, Guantanamo kampında en az 7 yıldır tutuluyor.

Obama'nın Demokrat Partisi karşısında muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili milletvekilleri ve senatörleri de 11 Eylül'de kamikaze yolcu uçaklarının İkiz Kuleler'e gömülerek öldürdüğü 3 bin kişinin katillerinin yargılanmasını yakından izliyor.

New Yorklu bir senatör, 11 Eylül ve Tanzanya-Kenya sanıklarının yargılanmalarının güvenlik önlemi bakımından devlete yılda 75 milyon dolara malolacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler