Sarkozy ve Merkel, Türk karşıtını destekliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel'in, AB Başkanı olarak Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığını açıkça dile getiren Belçika Başbakanı Van Rompuy'yu istedikleri bildirildi.

Yayınlanma: 19.11.2009 - 08:06
Abone Ol google-news

The Guardian gazetesi, AB Zirvesi'nde AB'nin ilk Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın belirleneceğini anımsatarak Merkel'in Başkan adayı konusunda Sarkozy ile bir anlaşma yapacaklarını açıklamasının yarattığı tepkiye dikkat çekti.

Sarkozy ve Merkel'in üzerinde mutabık kalacakları "ortak aday"ın Belçika Başbakanı Van Rompuy olduğu sanıldığını kaydeden gazete, Almanya'nın Belçika nezdindeki Büyükelçisi Reinhard Bettzuege'nin Belçikalı De Morgen gazetesine "Başbakan Merkel ve hükümeti, bu görev için Van Rompuy'yu destekliyor" dediğini de aktardı.

 

"Türkiye, Avrupa'nın parçası değil, olmayacak"

İngiliz gazetesi, Almanya ve Fransa'nın, AB Başkanı olarak görmek istediği Van Rompuy'nun ise, Türkiye'nin AB üyeliğini açıkca karşı çıktığına işaret ederken beş yıl önce Belçika parlamentosunda yaptığı bir konuşmadan alıntı yaptı. Gazeteye göre, konuşmasında Van Rompuy şunları söylemişti:
"Türkiye Avrupa'nın bir parçası değil ve hiçbir zaman olmayacak. Avrupa'da benimsenmiş olan ve aynı zamanda Hristiyanlığın temel değerleri olan evrensel değerler, Türkiye gibi büyük bir İslam ülkesinin katılımı ile güç kaybeder."

 

"AB, Türkiye konusunda bölünmüş durumda"

The Guardian "AB, Türkiye konusunda bölünmüş durumda. Fransa, Almanya ve Avusturya, karşıt cephesinin başını çekerken İngiltere, İsviçre ve Doğu Avrupalılar ise, Türkiye'nin, Avrupa'da yer almasına güçlü bir biçimde destekliyor" diye yazdı.

Türkiye karşıtlığı nedeniyle Van Rompuy'nin adaylığının, Belçika'daki aşırı sağ, göç karşıtı Vlaams Belang partisinin desteğini kazandığını kaydeden The Guardian "Ancak Fransız-Alman ittifakı haberleri, bazı Avrupalı başkentlerde öfke yarattı" dedi.

 

"Ortak Fransız-Alman adayı görecek"

Gazete bu çerçevede başkanlık için eski başbakanı Tony Blair'i destekleyen İngiltere ile Polonya gibi ülkelerin gösterdiği tepkiye dikkat çektiği haberinde üst düzeydeki bir AB yetkilisinin "Ortak Fransız Alman adayı, İngilizler ve doğu Avrupalılardan tepki görecek" sözlerini de aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler