"Türkiye'de grip aşısı üretilebilir"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, grip aşısı üreten firmaların ofset anlaşmalarıyla Türkiye'de aşı üretebileceklerini bildirdiklerini söyledi. Akdağ, 5'li çocukluk çağı aşılarının dolum ve enjektöre konması işlemlerine ise 2010 yılında başlanacağını belirtti.

Yayınlanma: 19.11.2009 - 17:22
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Novagenix Biyoanalitik İlaç AR-GE firmasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yaklaşık 1.5 milyon civarında mevsimsel grip aşısı tüketildiğini dile getirerek, "Bu sayısının artması durumunda ilgili firmalarla ofset anlaşmaları yapılarak aşı üretimine gidilebilir. H1N1 pandemisine benzer durumlarda yeni virüse karşı aşıyı büyük miktarlarda üretmek mümkün olabilir. Böyle stratejik meselelerde yeterli büyüklüğe erişmişseniz ofset anlaşmaları yapabilirsiniz" diye konuştu.

Akdağ, Türkiye'nin aşı harcamasının 14 milyon TL olduğunu ve bugün gelinen noktada ise, 2009'da aşılamalara 250 milyon TL harcandığını belirterek, "2010'da bu rakam 300 milyonun üstüne çıkacak. Eskiden 5'li aşı yoktu. Zatürre, menenjit aşısının ücretsiz olabileceğini kimse hayal bile edemezdi. Biz bunu başardık. Çeşitlilik açısından yeni ve modern aşılar getirdik" dedi.


Yurttaş eşdeğer ilaç kullanmaktan çekinmesin

Akdağ, orijinal ilaç ile eşdeğer ilaç arasında etkinlik açısından bir fark olmadığını belirterek, "Farkı sadece eşdeğer ilacın daha ucuz olmasıdır. Vatandaş eşdeğer ilaç kullanmaktan çekinmesin" dedi.

Akdağ, eşdeğer ilaç kullanımının orijinal ilacı kullanmaktan farklı olmadığına dikkat çekerek, "Orijinal ilaçlar öbürlerinden daha iyidir gibi bazı kampanyalar, inançlar olabilir. Vatandaşın bu hususta uyanık olması lazım. Orijinal ilaç ile eşdeğer ilaç arasında etkinlik açısından bir fark yoktur. Vatandaş eşdeğer ilaç kullanmaktan çekinmesin. Orijinal ilaç kullanmak istiyorsa elbette kullanabilir ancak farkını ödemek zorunda" diye konuştu.


İlaç fiyatlarının düşmesi yurttaşın lehinedir

Akdağ, 4 Aralık'tan itibaren yeni bir sisteme geçilerek, ilaç fiyatlarının düşürülmesi konusunda ise, bunun vatandaşın lehine bir durum olduğunu söyledi. Akdağ "Vatandaşımızın iki türlü lehine bir durum. Bir taraftan vatandaşın cebinden çıkan para azalacak, ödedikleri katkı payları da azalmış olacak. Öte yandan zaten kamunun harcadığı para halkın parasıdır" dedi.

Akdağ, ilaç fiyatlarındaki indirimlerin halkın yararına olduğunu söyleyerek, ilaç sektörüyle sorunları diyaloglarla çözdüklerini dile getirdi. Akdağ, ilaç indirimindeki uygulama noktasında detaylara girmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler