Mısır-Cezayir futbol savaşı tırmanıyor

Mısır, Cezayir'le dün yapılan Dünya Kupası eleme maçından sonra çıkan olayların ardından Cezayir Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

Yayınlanma: 19.11.2009 - 21:01
Abone Ol google-news

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Cezayir'in Kahire Büyükelçisini bakanlığa çağırarak, iki ülke milli takımları arasında Çarşamba günü Hartum'da yapılan maçtan sonra çıkan olaylardan duydukları "derin endişeyi" bildirdi. Daha sonra bakanlıktan yapılan açıklamada Mısır'ın Cezayir Büyükelçisi Abdulaziz Seyf el Nasr'a, en kısa zamanda Mısır'a geri dönme emri verildiği belirtildi.

Başka bir resmi açıklamada ise Büyükelçinin geri dönmesi emrini bizzat Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in verdiği kaydedildi.

İki ülke futbol takımları arasında cumartesi günü Kahire'de yapılan maçtan önce ise Cezayir milli takımını taşıyan otobüs taşlanmış, Cezayir takımının 3 oyuncusu yaralanmış, oyunculardan ikisi maça başlarında sargılarla çıkmıştı.

Bu olaylardan sonra Cezayir'deki bazı Mısır şirketlerinin büroları saldırıya uğramıştı.
Sudan'ın başkenti Hartum'da dün oynanan maçtan sonra ise Mısırlı taraftarları hava alanına taşıyan otobüslerin Cezayirli taraftarlar tarafından taşlandığı, bazı Mısırlı taraftarların hafif şekilde yaralandığı bildirilmişti.

Mısır basınında bu olaylara Sudan güvenlik güçlerinin seyirci kaldığı suçlamasının yer alması ise bu kez Mısır ile Sudan arasında diplomatik bir soruna yol açtı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Mısır'ın Sudan Büyükelçisini bakanlığa çağırarak, Sudan hükümeti ve halkına hakaret niteliği taşıdığını ileri sürdüğü bu suçlamaların "tümüyle reddedildiğini" bildirdi.


Mısır Kuzey Afrika Futbol Birliği'nden çekildi


Bu arada Mısır, Kuzey Afrika Futbol Birliği'nden (UNAF) çekildi. Mısır Futbol Federasyonu'nun yapılan açıklamada, 2005'de kurulan UNAF'a gönderilen bir mektupla, Cezayir maçından sonra çıkan olayların ardından birlikten çekildiklerini bildirdi. 2005'de kurulan UNAF'a Mısır, Cezayir, Fas, Tunus ve Libya üye.


Cezayir'in intikamı

Cezayir dün yapılan maçta Mısır'ı 1-0 yenerek, 1986'dan bu yana ilk kez Dünya Kupası finallerine yükseldi.

Cezayirliler için bu galibiyetle finallere gitmek, 1989'da Mısır'ın Kahire'de yapılan maçla kendilerini yenerek 1990 finallerine katılmasının bir tür intikamı oldu.

Cezayirliler dün yapılan maçla finallere yükselmelerini Cezayir'in yanı sıra Fransa'nın başkenti Paris ve Marseille kentinde de sokaklara dökülerek kutladı.

Futbol tutkusunun yaygın olduğu, 6 kez Afrika şampiyonu olmuş Mısır'da ise tam bir hayal kırıklığı yaşandı.

Mısır gazeteleri bugün yenilgiyi, "Cezayir yendi ve rüyamız bitti," "Dünya kupası hayali harabeye döndü" başlıkları ile verdi. Mısır Dünya Kupası finallerine en son 1990'da katılmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler