Mısırın gen haritası çıkarıldı

Amerikalı bilim adamları mısırın karmaşık gen haritasını bütünüyle çıkarmayı başararak, dünyanın önde gelen tahıllarından biri olan mısırın daha verimli yetiştirilmesi yolunda önemli adım attı.

Yayınlanma: 19.11.2009 - 21:58
Abone Ol google-news

Missouri eyaletinin St Louis kentindeki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Gen Merkezi'nden genetik uzmanları, bu bitkinin gen haritasını 10 kromozomda toplayan 32 bin civarındaki geni tek tek belirledi.

Mukayese edildiğinde, insan gen haritasında 23 kromozomda 20 bin civarında gen bulunuyor.
Science, PLoS Genetics ile the Proceedings of the National Academy of Sciences dergilerinde yayınlanan araştırmaya göre, şimdiye dek bir bitkideki en yüksek gen sayısının elde edildiği araştırmada, mısırın genetik şifresinde de T,C, G ve A harfleriyle tanımlanan 2,3 milyar DNA bulunuyor. İnsanda ise 2,9 milyar DNA bulunduğu saptanmıştı.

DNA parçalarının yüzde 85'inin tekrarlanarak devam ettiğini ve farklı bölgelerde çok sayıda benzer gen görülmesinin gen haritasının çıkarılmasını zorlaştırdığını belirten bilim adamları, diğer bitkilerdeki gibi mısırın da aslında iki ayrı gen bütünlüğü bulunduğunu ancak binlerce yıllık evrimle bunların birbirine geçtiğini ve 10 bin yıldır insan tarafından yetiştirilmekte olan mısırın kökleri Orta Amerika'da bulunan Teosinte bitkisine uzandığını kaydetti.

Mısırda diğer bitkilerde olmayan 1600 kendine özgü genin bulunduğu da belirlendi. Pirinç ve buğdaygillerden sonra dünyada en çok üretilen üçüncü tahıl türü olan mısırın en büyük üreticisi ABD yıllık 200 milyon tonla, dünya üretiminin yüzde 44'ünü sağlayarak, yılda 44 milyar dolar gelir elde ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler