Araştırma görevlileri için komisyon talebi

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve arkadaşları, araştırma görevlilerinin sorunlarının belirlenmesi ve çözüme kavuşturulması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Yayınlanma: 20.11.2009 - 11:03
Abone Ol google-news

TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, üniversitelerde 2008'de 73 bin 724 öğretim elamanın görev yaptığına, yaklaşık yüzde 45'inin araştırma görevlilerinden oluştuğuna işaret edildi.

Türkiye'deki yükseköğretimin en temel bileşenlerinden olan araştırma görevlilerinin, maddi sıkıntı yaşadığı ve görev tanımlarının belirsizliklerle dolu olduğu belirtilen gerekçede, ''Araştırma görevlilerinin, Yükseköğretim Kanununun 50/d maddesindeki kadrolarının, ilgili kanunun kalıcı kadro maddesindeki kadroya geçirilmesiyle iş güvencesine kavuşmaları önemli bir adım olsa da yalnızca bu düzenleme yeterli değildir'' denildi.

Araştırma görevlilerinin sorunlarının çözülmesi adına hiçbir çalışma yapılmadığı ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
''1990'lı yıllarda lise mezunu 8/3'deki bir polis memurundan fazla maaş alan araştırma görevlileri, 2004-2009 yıllarına ait maaş verilerine göre lise mezunu 8/3'deki bir polis memurundan az maaş almaya başlamıştır. Araştırma görevlileri, görev tanımındaki belirsizlik nedeniyle, asıl işi araştırmayken, ders anlatma, sınav sorusu hazırlama, sınav kağıdı okuma gibi işlerle adeta okutman, uzman veya öğretim görevlisi olarak kullanılmaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler